Direct naar artikelinhoud
vacature.com

Waarom we vooral zelf moeten zorgen dat onze job niet te zwaar wordt

Waarom we vooral zelf moeten zorgen dat onze job niet te zwaar wordt
Beeld Shutterstock

Aangezien er na jarenlang gebakkelei nog geen consensus is over een lijst met zware beroepen, rijst de bedenking of het wel noodzakelijk is om jobs in te delen in de categorieën ‘zwaar’ en ‘minder zwaar’. Waarom focussen we ons niet gewoon op de vraag hoe je belastende jobs doenbaar houdt?

Terwijl arbeidspsycholoog dr. Hans De Witte niet gelooft in een lijst van zware beroepen zonder bijkomend wetenschappelijk onderzoek, is Frank Vander Sijpe, director HR Research bij hr-dienstverlener Securex, carrement geen voorstander van zo’n overzicht. “Beroepen evolueren heel snel. Er worden constant nieuwe technologieën geïntroduceerd, takenpakketten veranderen, jobs worden gecreëerd. Als je een lijst maakt, zal je continu bezig zijn met die te updaten. Bovendien evolueren niet alleen jobs, maar ook mensen. De levensfase waarin een individu zich bevindt, zal mee bepalen hoe hij of zij zijn werk ervaart. Geen kinderen, kleine kinderen, al dan niet een partner die thuisblijft voor het huishouden, dementerende ouders … Al die zaken hebben een grote invloed op je werkbeleving. Het is dus goed mogelijk dat je op een bepaald moment in je leven je job absoluut niet zwaar vindt, terwijl hetzelfde werk enkele jaren later nauwelijks houdbaar wordt.”

Jobhoppen

De oplossing volgens de onderzoeker? Jobhoppen! “In België heerst nog sterk het idee dat je heel je leven dezelfde job moet uitoefenen. Denk maar aan leerkrachten. Ik kan me voorstellen dat je zo’n carrière kiest vanuit passie voor het vak, maar na verloop van tijd kan het best uitputtend worden om dag in dag uit met een grote groep leerlingen bezig te zijn. De ontevredenheid stijgt. Toch gaat de gemiddelde leerkracht er niet aan denken om van werk te veranderen, want hij of zij is intussen vastbenoemd, hij of zij werkt dicht bij huis, hij of zij heeft veel rechten opgebouwd, enz. Dat is jammer! Eigenlijk is het jouw verantwoordelijkheid als werknemer om steeds een plan B in je achterhoofd te hebben. Stel jezelf regelmatig de vraag wat je wil doen als je jouw job niet meer kan uitvoeren. Blijf ervoor openstaan om nieuwe dingen bij te leren en andere sectoren te verkennen.”

"Wie zijn job te zwaar vindt en daarom ontslag neemt, zet financieel vaak een serieuze stap achteruit. Natuurlijk is de sprong dan veel te groot voor veel werknemers!"
Frank Vander Sijpe (Securex)

Lees het volledig artikel op vacature.com.

Lees ook:

Zware beroepen versus de wet

Zware, zwaardere, zwaarste job... En wie dat het luidst roept, mag vroeger op pensioen?

Zwaar beroep? Dit zijn de criteria

Bronvacature.com.