© Billy Herman

Heeft Naya opnieuw toegeslagen? Schaap doodgebeten in buurt van militair domein Leopoldsburg

Wolvin Naya, die zich sinds begin dit jaar ophoudt in en rond het militair domein van Leopoldsburg, heeft zich mogelijk opnieuw tegoed gedaan aan een schaap. Dat gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag in het grensgebied tussen Balen en Leopoldsburg. Eerder beet Naya ook al eens een schaap dood in Meerhout.

tomas

“Naya heeft zich maandenlang voorbeeldig gedragen en leefde in het militair domein van Leopoldsburg van reeën en everzwijnen”, zegt Jan Loos van Landschap vzw in een persbericht. “Maar nu heeft ze zich mogelijk opnieuw vergrepen aan een schaap. Dat gebeurde in de nacht van 20 op 21 maart in het grensgebied tussen Balen en Leopoldsburg, in de onmiddellijke nabijheid van het militair domein.”

Zeer oud schaap

Omdat de eigenaar van het schaap in februari al aanwezig was op de infoavond over wolven in Leopoldsburg, wist hij perfect wat te doen. “De man verwittigde meteen het meldpunt welkomwolf.be, dat op zijn beurt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) op de hoogte bracht”, aldus Loos. “Het INBO heeft daarop meteen de gegevens van de gps-tracker van Naya opgevraagd in Duitsland om na te gaan of de wolvin op de plaats delict was.”

Of Naya inderdaad de dader is, is vooralsnog niet duidelijk. “Op vraag van de schadelijder kunnen wij helaas ook niet meer gegevens meedelen, behalve het gegeven dat het een zeer oud schaap betrof”, gaat Loos verder. “De eigenaar van het dier blijft ondanks de gebeurtenis zeer positief over de aanwezigheid van de wolf en zal geen schadevergoeding aanvragen bij de overheid.”

“We hadden het voorspeld”

“We hadden het al eerder voorspeld”, zegt Loos nog. “Zodra Naya buiten haar inmiddels gevestigde territorium komt, dat ze goed kent en waar ze weet hoe ze wild moet verschalken, zouden we wel eens met nieuwe aanvallen op huisvee te maken kunnen krijgen. In een door mensen beheerst cultuurlandschap zijn schapen of geiten immers een gemakkelijke prooi, en er is doorgaans ook geen alternatief - in de vorm van reeën - voorhanden.”

Loos pleit ook opnieuw voor het gebruik van schrikdraad om schapen en geiten te beschermen tegen eventuele aanvallen van een wolf. “Het schaap dat deze week werd doodgebeten, was niet beschermd door schrikdraad”, luidt het. “Ondertussen loopt Naya op het militair domein al ruim 2 maanden tussen 400 schapen die wél beschermd worden en daar valt nog steeds geen conflict te melden. Aan de smaak van het ras kan het niet liggen. Het schaap dat nu gedood werd, was immers van hetzelfde ras als de schapen op het militair domein, en bovendien was dit exemplaar stokoud. Als Naya de dader is, dan verkiest ze een oud en taai schaap zonder schrikdraad boven een mals lam mét schrikdraad, zo lijkt het wel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer