Wanhoopsdaad van patiënt kan ziekenhuis duur komen te staan

Het AZ Groeninge in Kortrijk riskeert een geldboete van 12.000 euro voor onopzettelijke doding van een 57-jarige vrouw. De psychiatrisch patiënte slaagde erin om uit het raam te springen en overleed. De familie houdt het ziekenhuis verantwoordelijk.

De feiten dateren van januari 2014. Een vrouw met psychiatrische problemen werd voor een scan naar een andere afdeling van de toenmalige gesloten campus Maria’s Voorzienigheid gebracht. Daar slaagde ze erin op het raam te openen, het vliegenraam te verwijderen en door het raam te springen. De vrouw overleefde de klap niet.

De kinderen van de vrouw houden het ziekenhuis verantwoordelijk voor de dood van de patiënte. Het ziekenhuis was namelijk op de hoogte van de mentale toestand van de vrouw, en het raam was niet gesloten. Daarom eisen de nabestaanden op de correctionele rechtbank van Kortrijk een schadevergoeding van 67.000 euro.

Ook het openbaar ministerie meent dat er sprake is van een onvoorzichtigheid: het raam was niet op slot met een sleutel en er was ook geen veiligheidsketting. De procureur vorderde een boete van 12.000 euro, waarvan de helft effectief. Volgens het AZ Groeninge ging het echter om een vergetelheid van een personeelslid waarvoor zij niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan ¬terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen