Foto: Imelda vzw

Imeldaziekenhuis in Bonheiden gaat doorzichtige doeken gebruiken bij keizersnede: moeder kan baby meteen zien en vastnemen

Vrouwen die in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden bevallen met een keizersnede, zullen binnenkort ook meteen hun baby kunnen vastnemen bij de geboorte. Dat kan dankzij nieuwe doorzichtige operatiedoeken. Tijdens een testperiode waren de reacties heel positief. 

Het Imeldaziekenhuis wil het geboorteproces voortdurend verbeteren voor ouders en baby's. Daarom investeert het nu in speciaal voor keizersnedes ontworpen operatiedoeken. Dankzij die doeken is er direct contact mogelijk tussen moeder en kind, ook al gebeurt de keizersnede in een steriele omgeving. 

"Het is belangrijk om ouders zoveel mogelijk te betrekken bij de geboorte", zegt dr. Nele Roggen. Zij is gynaecoloog en een van de trekkers van het project. "De nieuwe operatiedoek helpt om de betrokkenheid te vergroten. Net als bij een natuurlijke bevalling zullen we moeders stimuleren om hun baby meteen vast te nemen. Hun partner zal gevraagd worden om de navelstreng door te knippen."

Spannend

Gerty (30) was een van de vrouwen die het doek al konden uittesten. Het was haar tweede keizersnede. "Het verschil is echt wel groot met een gewone keizersnede. Je bent meer aanwezig en meer bezig. Ik zou het iedereen aanraden. Het was spannend om mijn eigen kindje uit mijn buik te halen. Hoe gek is dit eigenlijk! Het is gewoon fantastisch! Direct heel dicht bij mama. Dat is wat die kleintjes nodig hebben."

Ik kon haar al vastnemen, terwijl ze nog niet helemaal uit mijn buik was

Sofie, bevallen met keizersnede in het Imeldaziekenhuis

Ook Sofie (32) kon vergelijken met een eerste keizersnede en is heel positief. "Bij mijn eerste keizersnede was het wachten en ondergaan tot mijn dochter bij me werd gelegd na controle door de kinderarts. Bij de tweede voelde ik me veel meer betrokken doordat ik haar al kon vastnemen, terwijl ze nog niet helemaal uit mijn buik was en doordat ik zelf de navelstreng mocht doorknippen."

Na 3 succesvolle toepassingen heeft het ziekenhuis beslist om te investeren in de nieuwe doeken. Vanaf midden juni zullen ze beschikbaar zijn. Het is de bedoeling om de doeken bij zoveel mogelijk keizersnedes te gebruiken, maar het zal niet altijd mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld bij spoedkeizersnedes.

Meest gelezen