© Jef Wijckmans

Graaf vindt tijdens schattenjacht kanonskogel van 400 jaar geleden

De werken aan de hofgracht rond het domein van het Reetse Laarkasteel zijn bijna afgerond. Naast enkele kleine vondsten werden vooral fundamenten van een oud standbeeld ontdekt. Die zullen nog dit jaar worden blootgelegd.

Jef Wijckmans

De hofgracht van het eeuwenoude kasteeldomein Laar oogt opnieuw zoals het hoort. De oeverkant werd over een afstand van 2,2 kilometer verstevigd met schotten. Dat gebeurde met watervast, inlands acaciahout. Daarna werd het slib in het water verwijderd. Toch zijn er nog extra werken nodig.

Arbeiders van een firma uit Tervuren waren voor dit werk ruim twee jaar aan de slag op het domein tussen de Rumstsestraat en de Laarstraat. “Het was zestig jaar geleden dat de hofgracht en de vijver rond het kasteel nog waren opgekuist. Door oude takken en bladeren die in de loop van die decennia in het water waren beland, waren sommige plaatsen zelfs volledig dichtgeslibd. Nu werd het water tot op anderhalve meter uitgediept. Bij de sluis naar de Mandoerse beek zelfs 2,5 meter diep.”

Oude deur

Net op die plaats werd nog een 7 kilo zware kanonskogel uit het slib gehaald. Specialisten wisten de eigenaars te vertellen dat die uit het begin van de 17de eeuw dateert. De graaf geeft eerlijk toe wat teleurgesteld te zijn dat de kanonskogel het enige was dat boven water kwam. “Je weet nooit wat bij zulke grote werken wordt opgegraven”, zegt de graaf. “We vonden wel nog wat kogelhulzen en een naamplaatje van een Russische soldaat uit de Eerste Wereldoorlog, maar verder niets. Op een bepaald ogenblik stootte een arbeider wel op een grote houten plaat en hoopte hij en uiteraard ook wij dat het om een waardevol voorwerp of een schat ging. Maar het bleek niet om een kist, maar om een oude deur te gaan.”

Eiland

Passanten zullen na de werken in het water een eiland opmerken, ter hoogte van de Rumsestraat. Daarop kunnen reigers en eenden en andere watervogels een rustplaats vinden. Maar het eiland heeft nog een ander doel.

“Via oude tekeningen weten we dat hier voor 1780 een eiland lag van 2 bij 3 meter. Daarop stond een standbeeld met daaronder een deur die waarschijnlijk naar een ijskelder leidde. Bij de werken stuitten de arbeiders op fundamenten daarvan, die we waarschijnlijk dit jaar nog gaan blootleggen. Een beslissing om het eiland ook opnieuw aan te leggen, hebben we nog niet genomen.”