Niets dan verwonderde gezichtjes op de speelplaats.© Sarah Van den Elsken

Berchemse scholen laten vlinders uitvliegen: “Leerlingen leren de hele levenscyclus kennen”

Berchem -

Een grote dag in Het Hinkelpad, zowel voor de leerlingen als de vlinders. In het kader van een educatief project, ondersteund door het district, leerden ze in zowat alle Berchemse scholen over de levenscyclus van de insectjes. Dinsdag vlogen de vlinders uit...

Jan Bartosik

Het rumoer was tot ver buiten de speelplaats te horen, dinsdagochtend aan Het Hinkelpad in de Geluwestraat in Berchem. Samen met districtsschepen van Dierenwelzijn Kris Gysels (Open VLD) en alle juffen werden de vlinders, die geboren en getogen zijn in de klassen van de basisschool, ‘uitgewuifd’.

Dit alles kadert in een educatief project dat het district Berchem voor zowat alle basisscholen heeft opgezet. “We zetten al langer in op meer bloemen en groen in het openbaar domein”, vertelt districtsschepen Kris Gysels, omringd door gillende en zichtbaar opgetogen kinderen. “De vlinders vinden voedsel in de bloemen, maar de rupsen - voor het een vlindertje wordt, dus - moeten ook eten. Zonder rups geen vlinder, natuurlijk. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat er in onze bermen voldoende waardplanten groeien. Dat zijn planten die de rups nodig heeft om te kunnen leven en evolueren.”

“Maar in een stedelijke context heeft de vlinder het moeilijk”, gaat Gysels verder. “Daarom hebben we via de Nederlandse Vlinderstichting dit educatieve project besteld. Zij leveren dozen met eitjes, zodat de leerlingen de hele levenscyclus van de vlinder kunnen volgen en ‘begeleiden’. De scholieren leren veel bij, en de Berchemnaar kan nadien mee genieten van de vlinders, want die worden vandaag de wijde wereld ingestuurd.”

Schepen Kris Gysels (rechts) helpt mee de vlinders vrij te laten.© Sarah Van den Elsken

Bijna alle Berchemse basisscholen doen mee aan het project. “We hebben het idee via de kinderdistrictsraad gelanceerd”, vertelt Gysels. “Iedereen was meteen enthousiast, net als alle leerkrachten.”

Rode stoelgang

Een van die leerkrachten is Veronica Vervloet. Zij geeft les in het tweede leerjaar van basisschool Het Hinkelpad. “De kinderen hebben mee de rupsjes verzorgd door hun ‘doos’ proper te houden”, vertelt ze. “Rupsen eten veel, dag en nacht. Wij hebben ze bladeren van een witte kool en bloemkool gevoederd. Witte kool is voor de grotere, sterkere rupsen, want die bladeren zijn iets harder. De kleinere kregen zachtere blaadjes. Zo’n rups kan trouwens best groot worden: van enkele millimeters gaat dat tot een centimeter of zeven.”

“De kinderen vonden het fantastisch”, gaat hun juf verder. “De rupsen eten veel en maken dan ook heel wat stoelgang, wat natuurlijk grappig was. Een weetje: maakt de rups rode stoelgang, dan gaat ze bijna veranderen in een vlinder. Ik heb zelf ook veel bijgeleerd.”

Veronica Vervloet geeft les in het tweede leerjaar. “Ook ik heb veel bijgeleerd”, vertelt ze.© Sarah Van den Elsken

In de klas maakten de leerkrachten ook een soort hemelbedje voor de vlinders, zodat ze vrolijk konden rondvliegen. “Daar konden we ook het paringsproces goed volgen”, vertelt Veronica. “Zodra we ze de koolbladeren te eten gaven, begonnen ze massaal eitjes te leggen. Zo konden de leerlingen de hele levenscyclus, van rups tot vlinder, volgen. Uiteraard hebben niet alle vlinders het gehaald, en zo konden we de kinderen laagdrempelig leren dat ook de dood deel uitmaakt van die cyclus.”

Dinsdagochtend vlogen de vlinders dan uit. “We hebben geen weet van hoe het met de Berchemse vlinderpopulatie gesteld is op dit moment”, vertelt Kris Gysels. “Wie weet kunnen deze vlinders nu een nieuwe kolonie vormen. Vorig jaar hebben we nog een toren met kreupelhout in de Wolvenberg geplaatst. Daar kunnen allerlei soorten insecten nu overwinteren.”

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER