Vijf gratis telefoontjes tegen dreigende burn-out

© Photo News

Leden van Partena – het grootste onafhankelijke ziekenfonds – kunnen voortaan hun burn-out bestrijden met telefoontjes naar een psycholoog. “De eerste vijf gesprekken zijn gratis”, klinkt het. “Hiermee willen we de drempel om hulp te zoeken verlagen.” Burn-out-coach Luc Swinnen waarschuwt wel “dat het een utopie is om te denken dat je met vijf telefoontjes van een echte burn-out afraakt”.

Chris Snick & Jonas Mayeur

Het principe van telefonische hulp van therapeuten is niet nieuw binnen de sector. Zowel OZ als de Liberale Mutualiteit hebben dergelijke initiatieven.

“Het verschil is dat de ­focus bij ons vooral op burn-out ligt”, zegt Sarah Masschelein, woordvoerster van Partena. “Niet dat je voor andere zaken niet kan aankloppen, maar we zien dat de nood vooral daar hoog is. Volgens onderzoek van de KUL, VUB en de Brusselse Odisee-hogeschool vreest één op de twee Vlaamse werknemers binnen dit en vijf jaar een burn-out te krijgen.”

Toch zetten deze mensen volgens Masschelein moeilijk de stap naar hulp. “Omdat je dan al aan een kennis of huisarts moet vragen naar een therapeut die daarin ­gespecialiseerd is. En daar bestaat nog steeds veel schroom voor. Dan is een ­telefoontje toch makke­lijker. En er is natuurlijk het kostenplaatje. Je mag voor een consultatie al snel op 60 euro per uur rekenen. Onze Luisterlijn is voor de eerste vijf sessies gratis en op elke werkdag kun je bellen van acht uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds.”

Burn-out-coach Luc Swinnen heeft wel zijn bedenkingen bij het opzet. “Wie meent na vijf telefoontjes van zijn burn-out af te raken, moet ik ontgoochelen. Mocht het zo makkelijk zijn, dan was het niet zo’n groot probleem. Het lijkt me eerder een mooie opstap als er ook doorverwezen wordt naar een therapeut voor verdere hulp. Of naar een arts, want het is niet omdat je de symptomen van een burn-out hebt, dat het dat is. En aan de telefoon zie je zoiets natuurlijk niet. Gebeurt die doorverwijzing, dan is het initiatief inderdaad drempelverlagend. Want dan is de eerste stap al gezet.”

Masschelein benadrukt dat het verder kan gaan dan ­enkel de telefoontjes. “Na het eerste gesprek dat één uur duurt, wordt een plan voor de behandeling op­gesteld. Als de therapeut merkt dat telefonische hulp niet voldoende is, kan hij op dat moment al doorverwijzen naar een psycholoog in de buurt. Iets wat na de vijf sessies ook kan gebeuren. Verdere telefonische opvolging is daarna ook mogelijk. Dan kosten de gesprekken 60 euro.”

Algemene terugbetaling

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is wel te vinden voor het initiatief. “Dit helpt de drempel naar professionele psychologische hulp inderdaad te verlagen en het taboe dat nog steeds rond psychologische problemen hangt te doorbreken.”

De minister laat nog weten dat vanaf maart de lang­verwachte terugbetaling voor psychologische hulp start. “Wie tussen 18 en 64 jaar oud is en doorver­wezen wordt naar een therapeut door een huisarts of psychiater, kan voor maximaal acht sessies per kalenderjaar een terugbetaling krijgen. De patiënt zal dan uit eigen zak maar 4 tot maximaal 11 euro per sessie meer moeten betalen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer