Als prijzen van basisvoedsel stijgen, kan dat gevolgen hebben voor wat we betalen in de supermarkt. Zo zijn de handelsprijzen van suiker en cacao vorig jaar flink opgelopen, waardoor snoep en chocolade duurder zijn geworden.
Maar sinds juli vorig jaar zijn de wereldhandelsprijzen voor veel basisvoedsel juist gedaald. Handelaren betalen bijvoorbeeld fors minder voor graan en suiker dan driekwart jaar geleden.
Vorige maand kwam er - in ieder geval voorlopig - een einde aan die daling en ook deze maand zette die daling niet door. Zo zijn vlees, graan en plantaardige oliën, zoals palm-, soja- en zonnebloemolie, duurder geworden. Daarbij speelden tegenvallende oogsten een rol.
Daar stond tegenover dat suiker en zuivel goedkoper zijn dan een maand eerder. Dat komt door een groeiende export en minder vraag.
De index liep op van 117 punten twee maanden geleden naar 119,1 punten nu. Daarmee liggen de prijzen nog altijd behoorlijk lager dan de piek van twee jaar terug, toen de index op een gemiddelde van ruim 144 punten stond.
Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de FAO-index voor het eerst sinds juli daalde. Dat is niet juist. Ook een maand geleden was al sprake van een daling.