© Erik Vandewalle

Tankterminal vervangt steenkolen op ABT-site

Er raakte bekend dat SEA-invest een terminal bouwt op een

deel van het ABT-terrein,

waar jarenlang steenkool werd overgeslagen. Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) laat ook weten dat de wachtkaai voor lichters aan de Zoutendijk er komt.

evdw

De overslag van erts en vooral steenkool zorgde in het verleden voor heel wat stofoverlast in het polderdorp. Daaraan komt nu een einde, want de steenkool wordt vervangen door een tankterminal. Berendrecht kijkt angstvallig toe, want de terminal zou op amper een paar honderd meter van de dorpskern komen te staan. Het districtsbestuur zat niet mee aan tafel voor de besprekingen. Het Havenbedrijf laat weten dat het project nog in een onderhandelingsfase zit.

Het project wordt voor een deel gerealiseerd op de terminal van ABT aan het Delwaidedok, waar SEA-invest ertsen behandelt, en voor een deel op een aansluitende havenconcessie. Het gaat om een site van 45 hectare. De bouw gebeurt in fases. Wanneer de terminal operationeel is, zal die een opslagcapaciteit hebben tot 500.000 kubieke meter. Dat komt overeen met 16.000 tankwagens. SEA-invest hoopt over 3,5 jaar met de eerste fase te beginnen. Omdat de joint venture Sea-Mol de concessie niet helemaal inneemt, praat het Havenbedrijf met nog vijf andere kandidaten.

Gemeenteraadslid Danielle Meirsman (N-VA) interpelleerde havenschepen Marc Van Peel (CD&V). “De steenkooloverslag zorgde in het verleden voor veel last. Wordt dat terrein nu eerst gesaneerd voor de tankterminal wordt gebouwd? Heeft de omvorming naar een tankterminal invloed op de plannen voor een wachtkaai voor lichters aan de Zoutendijk? Die locatie wordt door de polderbewoners zwaar gecontesteerd. Misschien kan van dit project geprofiteerd worden om, zoals de districtsraad voorstelt, de binnenvaart-ligplaatsen méér naar het zuiden te verplaatsen”, aldus Meirsman.

Van Peel (CD&V) kon niet meteen een antwoord geven op alle vragen. Hij liet wel weten dat de plannen voor een wachtkaai voor lichters aan de Zoutendijk niet veranderen.

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge