De vieringtoren op de Sint-Amandskerk in Geel is in slechte staat en wordt opgeknapt.© Stad Geel

Vieringtoren op Sint-Amandskerk krijgt opknapbeurt: “Inspectie bracht schade aan het licht”

Geel -

De vieringtoren van de eeuwenoude Sint-Amandskerk in Geel ondergaat een grondige restauratie. Een inspectie bracht aan het licht dat het houtwerk van de toren beschadigd is. Begin juni zou de gerestaureerde, iconische toren op de centrumkerk weer in al zijn glorie moeten pronken.

Bart Van den Langenbergh

Een vieringtoren is een toren midden op de kruising van een kerk. De opvallende vieringtoren op de Sint-Amandskerk in Geel is in slechte staat en ondergaat momenteel een restauratie.

De laatgotische Sint-Amandskerk staat al sinds de zestiende eeuw op de Markt in Geel. Na een vernietigende brand in 1489, die een eerdere constructie in as legde, werd de kerk tussen 1490 en 1531 heropgebouwd. Door de jaren heen onderging de kerk meerdere verbouwingen. In de jaren negentig tilde een storm de vieringtoren nog van zijn voetstuk, waarna de toren volledig heropgebouwd werd. Ondanks die talloze herstelpogingen, heeft de tijd zijn tol geëist op verschillende delen van de historische kerk.

De vieringtoren midden op de kruising van de Sint-Amandskerk in Geel is in slechte staat en wordt opgeknapt.© Stad Geel

Houtwerk

Zo bleek een groot deel van houtwerk van het vieringkruis is zeer slechte staat te zijn. “De noodzaak voor deze restauratie kwam aan het licht tijdens een recente inspectie”, zegt Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde van de provincie Antwerpen en co-voorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Daarbij stelden we significante schade vast aan het houtwerk van het vieringkruis. Naar aanleiding daarvan stelde Stichting Kempens Landschap een gedetailleerd restauratiedossier op. Dat leidde tot de aanstelling van de gespecialiseerde firma Renotec voor de uitvoering van de werken.”

Erfgoedpremie

De restauratiewerken, geraamd op 136.500 euro, gingen van start op 3 april en zijn naar verwachting begin juni dit jaar klaar. Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een erfgoedpremie van het agentschap Onroerend Erfgoed van 87.430,22 euro.

“Voor dit restauratieproject sloten we een beheersovereenkomst af met Stichting Kempens Landschap. Als erkende erfgoedorganisatie bracht zij onlangs ook de restauratie van de kerktoren van Vremde tot een goed einde”, legt Vera Celis (N-VA) uit, de burgemeester van Geel. “Dankzij deze inzet en expertise kunnen we een belangrijk deel van onze Geelse geschiedenis voor de toekomst bewaren. Bovendien hebben we via de Stichting recht op een aanvullende premie van 10 procent bij het agentschap Onroerend Erfgoed.”

De vieringtoren op de Sint-Amandskerk in Geel is in slechte staat en wordt opgeknapt.© Stad Geel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners