© EPA-EFE

Greta Thunberg: het koppige Zweedse meisje dat een klimaatopstand ontketende

Greta Thunberg (16) is in ons land vandaag: het koppige meisje uit Zweden, dat op haar negende bezeten raakte door het klimaat. Dat niet meer at of sprak, maar de eerste schoolstaker werd en nu wereldleiders de les spelt en tieners overal doet rebelleren voor het klimaat. “We moeten het systeem veranderen. Alsof we in crisis zijn, alsof er een oorlog is uitgebroken.”

Jesse Van Regenmortel

Ze is van goeden bloede, Greta Thunberg. Een van haar voorvaderen is Svante Arrhenius, de scheikundige en Nobelprijswinnaar die in de late jaren 1800 als eerste beschreef hoe CO2 een broeikaseffect veroorzaakt. “De vader van de klimaatverandering”, noemen ze hem. Svante Thunberg, de vader van Greta, is naar hem vernoemd. En dan komt zij, wereldpionier in het schoolstaken. Al 26 vrijdagen op rij zit ze op de kasseien bij het Zweedse parlement, met haar gele vissersjas, haar Pippi Langkous-vlechten en haar eeuwige kartonnen bord. Skolstrejk för klimatet, staat erop, ‘Schoolstaking voor het klimaat’.

(Lees verder onder de video)

Zoals Rosa Parks

Ze móést iets doen. Het was in Zweden nog nooit zo heet geweest als in de zomer van 2018, er waren in 262 jaar van metingen nooit zo veel hittegolven en bosbranden geweest. En de verantwoordelijken, de volwassenen, deden niets. “Jullie verkloten onze toekomst”, stond op haar flyers.

© Sebastian Steveniers

Het was eerst een eenmeisjesactie, dan werd ze een fenomeen in eigen land, en daarna volgden Anuna’s hier en in heel Europa haar voorbeeld. En kwamen honderdduizenden jongeren voor het klimaat op straat in Brussel, in Nederland, Duitsland en Australië. Ze werd uitgenodigd op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Polen en op het Wereld Economisch Forum in Davos. Niet om er ja en nee te knikken, maar om de machtigen te zeggen dat ze niet volwassen genoeg zijn om te zeggen waar het op staat met het klimaat.

Voor al haar volgers is Greta Thunberg, net zestien geworden, niets minder dan een klimaatmessias. Ze zeggen: het zijn mensen zoals zij die verandering ontketenen. Greta is als Rosa Parks, de zwarte vrouw die haar plek op de bus niet wilde afgeven en een hele burgerrechtenbeweging op gang bracht in Amerika. Ook Anuna De Wever, klimaatfrontvrouw van Vlaanderen, ziet haar als het Grote Voorbeeld. “Ik ben met Youth for Climate begonnen om haar te helpen haar boodschap internationaal te verspreiden. Dat ze nu naar ons komt, is een mijlpaal”, zegt ze.

© Sebastian Steveniers

Eurosongfestival

Vandaag stapt het meisje van Zweden mee op in de Brusselse spijbelbetoging. Zoals zij dat doet: zonder veel smalltalk te maken, met haar karton met Skolstrejk op en haar Greta-blik die tegelijk guitig is en boos. Want ze meent wat ze doet. “Ik kan heel kwaad worden als ik iets zie dat fout is”, zei ze aan The New Yorker. Eind vorig jaar ging ze bijvoorbeeld met haar klas naar een tentoonstelling over de opwarming van de aarde. In een powerpointpresentatie klopten de cijfers over de uitstoot van broeikasgassen door vleesproductie niet, merkte ze op. Dus liep ze weg, om bij de uitgang boos te gaan zitten zwijgen.

Zo zien de critici haar: als een mokkend kind. Als een meisje wier extreme focus op het klimaat is ingegeven door haar autisme en van wie de angst voor de klimaatverandering irrationeel is. Ze mag er dan op wijzen dat de uitstoot in haar Zweden het afgelopen jaar licht gestegen is, die is wel met een kwart gedaald ten opzichte van 1990. De rest van de wereld volgt. Daarbij: hadden haar ouders geen boek te verkopen? En is haar hele klimaatcampagne geen publiciteitsstunt?

Dat boek, Taferelen uit het Hart, kwam uit precies op het moment dat Greta begon te staken. Mama Malena Ernman, een bekende operazangeres die tien jaar geleden voor Zweden op het Eurosongfestival stond, en papa Svante Thunberg, een acteur, schreven het over hun worsteling met het grootbrengen van hun dochters Greta en Beata, die allebei kampen met een vorm van autisme en met ADHD. Greta, de oudste, heeft ook selectief mutisme, waardoor ze er soms niet in slaagt te spreken, en een obsessief-compulsieve stoornis, die maakt dat ze nogal zwart-wit kijkt en zich vastbijt in bepaalde dingen. “Ik zie de wereld een beetje anders”, zegt ze.

Dat manifesteerde zich toen ze negen was, in het derde leerjaar zat en een bijzondere belangstelling kreeg voor het klimaat. “Ze vertelden ons dat we de lichten moesten uitdoen, water moesten besparen en geen eten weggooien. Ik vroeg waarom en ze vertelden mij over de klimaatverandering. Ik vond dat vreemd. Als mensen echt het klimaat konden veranderen, dan zou iedereen toch alleen maar daarmee bezig zijn? Maar dat gebeurde niet.”

Klimaatdepressie

Greta Thunberg heeft dat wel: het talent om zich te concentreren. Om urenlang hetzelfde te doen, of jarenlang. Ze begon te lezen over het klimaat. Dik zes jaar al is ze met niets anders bezig. Ze stopte met vlees te eten, ze stopte met spullen te kopen die ze niet echt nodig had en ze stopte in 2015 met vliegen.

Een jaar later deed haar moeder, die daarmee haar internationale carrière opgaf, hetzelfde. Het gezin installeerde zonnepanelen, begon zelf groenten te kweken en kocht een elektrische auto. En zelfs die wordt alleen bij hoge noodzaak gebruikt, als het met de fiets of de trein niet lukt. Niet gewoon uit engagement of als leukigheid. Maar omdat Greta in een depressie was gesukkeld door haar besef van een dreigende klimaatcatastrofe. Ze kon nog amper eten en viel tien kilo af. Vijf jaar lang sprak ze tegen niemand, buiten haar ouders en haar zus.

© Sebastian Steveniers

En toen kwam die hittezomer, en het idee om te gaan schoolstaken, om een radicale aanpak van de klimaatverandering te eisen. “De politiek die nodig is om de klimaatcatastrofe te voorkomen bestaat vandaag nog niet. We moeten het systeem veranderen, alsof we in crisis waren, alsof er een oorlog was uitgebroken.”

Pas toen ze daar in Stockholm op de kasseien ging zitten, kroop Greta Thunberg uit haar put. Op dag twee van haar staking begon ze te praten tegen voorbijgangers die haar aanspraken. Ze maakte haar huiswerk en las haar boeken. Iemand gaf haar noedels en ze at die.

Haar ouders waren er niet voor te vinden. “Ze moest op school zijn. We konden haar actie niet steunen, maar we respecteerden het punt dat ze wilde maken.” En vooral dit: “Ze kon weer lachen.” Haar leerkrachten sommeerden haar terug naar school, maar sommigen konden haar campagne wel smaken. Een van hen, Benjamin Wagner, zei het zo: “Greta is een herrieschopper, ze is onredelijk en ze luistert niet naar volwassenen. Maar soms is dat het enige verstandige ding om te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER