© Alain Trappeniers

Kleuter (4) morst boterham en plast in vrachtwagen, trucker gaat door het lint

Een trucker uit Herselt riskeert een jaar cel omdat hij een kleuter die met hem meereed ernstige slagen heeft toegediend. Het kind had in de vrachtwagen in zijn broek geplast.

ALAIN TRAPPENIERS

Begin 2016 keek de toen 4-jarige jongen uit naar het ritje met de vrachtwagen van “oom" S.D.B. (29) uit Herselt. Zijn droom om een dag mee te rijden met een immense vrachtwagen ging dan wel in vervulling, de rit zelf werd een gigantische afknapper. “Het was een heftige dag en niet alleen voor u”, sprak de rechter de beklaagde gisterenochtend toe. “Wat is de trigger geweest om het kind te slaan?”

Onderweg at het kereltje zijn boterhammetjes op in de vrachtwagen, maar hij morste. Hij deed ook in zijn broek. Op een parking in het Vlaams-Brabantse Kortenberg moest hij dat ongelukje bekopen met zware slagen.

Naar eigen zeggen was S.D.B. door de “chaotische” toestanden rond hem de pedalen kwijtgeraakt en werd hij erg boos. Daarop zou hij volgens het Leuvense parket het kind bij de keel gepakt hebben en zou hij het jongetje een oplawaai van jewelste gegeven hebben.

Gevallen

S.D.B. waste aanvankelijk zijn handen in onschuld en vertelde de moeder dat haar zoontje uit de truck was gevallen of ten val was gekomen toen hij uit de stilstaande vrachtwagen was gesprongen. De kleuter vertelde evenwel een heel ander verhaal. “Hij zei dat de beklaagde hem pijn had gedaan”, aldus de openbaar aanklager. Bij het kind werden ernstige verwondingen vastgesteld in het aangezicht, maar ook aan de benen en de genitaliën en in de halsstreek. Een bijgehaalde wetsarts stelde dat er sprake was van excessieve, stompe geweldpleging, en dat de beklaagde niet de hele waarheid sprak. Daarmee geconfronteerd gaf S.D.B. schoorvoetend toe vijf minuten de controle over zichzelf verloren te hebben.

De man zat ruim een maand in voorhechtenis, waarna hij onder voorwaarden werd vrijgelaten. Eerder werd hij al veroordeeld voor geweld op een meerderjarige. Toen kwam hij weg met een probatie-opschorting. Dat betekent dat de rechter de strafbare feiten als bewezen beschouwt, maar geen effectieve straf uitspreekt op voorwaarde de veroordeelde .bepaalde voorwaarden naleeft.

Spijt en schaamte

Zijn advocaat erkent de rammeling. “Alleen zijn niet alle verwondingen bij het kind het gevolg van de slagen. Een collega-trucker zag dat het jongetje bij het instappen naast een trede greep en daardoor ten val kwam. Desalniettemin heeft mijn cliënt heel veel spijt en schaamt hij zich voor wat er is gebeurd”, aldus de advocaat. Hij vraagt voor zijn cliënt de vrijspraak voor de aanklacht van onmenselijke behandeling en een milde straf voor de slagen.

Het parket vordert een jaar cel, mogelijk deels met probatie-uitstel, gekoppeld aan een psychologische behandeling en 600 euro boete. Tussen S.D.B. en de moeder van het kind lijken de plooien intussen gladgestreken. Samen met de vriendin van S.D.B. volgde ze vrijdag de zitting op de publieksbanken van de Leuvense correctionele rechtbank. Vonnis op 22 december.