Direct naar artikelinhoud
verkiezingen

PVDA scoort voor het eerst in centrumsteden

Lijsttrekker in Antwerpen-stad Peter Mertens (PVDA)Beeld BELGAONTHESPOT

PVDA doet het opvallend goed in de centrumsteden. Vaak haalt het er voor het eerst een zetel binnen. 

"Voor u staat een tevreden nationale partijvoorzitter", zei Peter Mertens, voorzitter van PVDA en lijsttrekker in Antwerpen-stad. "Voor het eerst zijn we van een stedelijk fenomeen van Antwerpen en Luik uitgegroeid tot een stedelijk fenomeen in zowat alle centrumsteden van Wallonië, Brussel en Vlaanderen. Die eerste stap over de kiesdrempel is de belangrijkste stap, en die hebben we vandaag genomen." In Brussel wordt PTB*PVDA zelfs de vierde partij van de stad met 11,1 procent.

'Voor u staat een tevreden nationale partijvoorzitter'
Peter Mertens, voorzitter van PVDA

In Molenbeek haalt de partij zeven zetels, in Schaarbeek zes, in Antwerpen en Vorst vier, en in de districten Deurne en Hoboken drie. Ook in Gent haalt de partij vanuit het niets drie zetels. In district Berchem landt PVDA op twee zetels, net als in Hasselt. En in Brasschaat, Geel, Genk, Hasselt, Leuven, Lommel, Mechelen, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde behaalt de linkse partij één zetel. In verschillende van die steden gebeurt dat voor de eerste keer.

Zo breekt PVDA voor het eerst in in de gemeenteraad van Leuven. Met 4,6 procent van de stemmen is lijsttrekster Line De Witte zeker van een zitje, en dat was een absoluut streefdoel. "Leuven kantelt naar links", aldus De Witte.