Busje met gedetineerde aangevallen in Normandië: twee cipiers doodgeschoten, leider van drugsnetwerk ontsnapt

In het Franse departement Eure, in Normandië, zijn dinsdagvoormiddag twee cipiers om het leven gekomen toen een busje dat aan gevangenentransport deed aangevallen werd door gewapende mannen. Er raakten ook drie agenten zwaargewond. De enige gedetineerde in het busje, de leider van een drugsnetwerk, is ontsnapt. Tientallen agenten houden een grootschalige klopjacht.

jvh
Bron: BELGA

Het busje had slechts één gevangene aan boord: Mohamed ‘De Vlieg’ Amra, de 30-jarige leider van een drugsnetwerk die vorige week veroordeeld werd tot een celstraf van 18 maanden voor een reeks zware diefstallen bij supermarkten en andere bedrijven. De man werd dinsdagochtend verhoord door een onderzoeksrechter in Rouen, in het kader van een onderzoek naar een moordpoging en was terug op weg naar de gevangenis van Evreux.

Kort na 11 uur werd het busje ter hoogte van de péage van Incarville, even ten zuiden van Rouen, klemgereden door twee voertuigen met daarin minstens vier inzittenden. Op beelden gemaakt door omstaanders is te zien hoe zwaarbewapende, gemaskerde schutters de aanval inzetten. De cipiers werden om het leven gebracht met een luchtdrukgeweer. Volgens de Parijse procureur Laure Beccuau waren de vijf cipiers gewapend en hebben enkele nog gebruik gemaakt van hun dienstwapen.

Volgens de Parijse procureur Laure Beccuau werd de gevangene die op de vlucht sloeg nochtans goed bewaakt. Op een persconferentie gaf ze te kennen dat bij een transport van een gedetineerde zoals Amra minstens drie agenten aanwezig moesten zijn. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of dat correct gebeurde.

Vaders

Bij de aanval kwamen twee cipiers om het leven. Zij waren 52 en 34 jaar oud. Die eerste laat een vrouw en twee kinderen na die hun 21ste verjaardag zouden vieren over twee dagen. “De andere laat een vrouw achter die vijf maanden zwanger is, net als ouders en vrienden”, aldus de procureur. De drie gewonde agenten zijn 48, 52 en 55 jaar oud. “Het zijn allemaal vaders.”

Volgens Frans minister van Justitie Éric Dupond-Moretti zijn twee van de drie gewonde agenten er erg aan toe. “Ze verkeren in levensgevaar”, klinkt het dinsdagnamiddag. “Alles, en ik bedoel alles, zal worden gedaan om de daders van deze verachtelijke misdaad te vinden. Dit zijn mensen voor wie het leven niets betekent. Ze zullen worden opgepakt, berecht en gestraft op een manier die in verhouding staat tot de misdaad die ze hebben begaan”, klonk het nog.

Amra kon na de aanval ontsnappen samen met de aanvallers. Alles lijkt dan ook te wijzen op een geplande operatie om de man te bevrijden, al bestaat daarover nog geen formele bevestiging. Alle betrokkenen riskeren levenslang opgesloten te worden.

De Franse politie houdt momenteel een grootschalige klopjacht. Het plan ‘Épervier’ is sinds de late ochtend in werking. De operatie onder leiding van de gendarmerie zet de verschillende commandoniveaus op scherp en mobiliseert alle eenheden op het terrein gedurende een bepaalde tijd en binnen een afgebakende perimeter. Zeker 200 agenten werden alvast gemobiliseerd. “Alle middelen worden ingezet om deze criminelen te vinden”, meldt minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Twee gebruikte vluchtwagens werden alvast uitgebrand teruggevonden.

Stakingen

De Franse president Emmanuel Macron noemt de aanval “een schok voor ons allemaal”. “De natie staat schouder aan schouder met hun families, met de gewonden, en met hun collega’s. Er wordt alles aan gedaan om de daders van deze misdaad te vinden, zodat gerechtigheid kan geschieden in naam van het Franse volk. We zullen hardnekkig zijn.”

Ook premier Gabriel Attal reageerde op het overlijden van de twee officiers. “Vanochtend zijn twee gevangenisbewaarders in de uitoefening van hun functie overleden”, reageerde Gabriel Attal, de premier, vanuit de Nationale Assemblee.

De prefect van de Eure kondigde op X de opening aan van een psychologische hulpdienst “voor degenen die getuige waren van de aanslag”. Iedereen die dat wil, kan bellen naar het nummer 15. De prefect kondigde ook aan dat er een crisisdienst zou worden opgericht in de prefectuur van Eure. In de Assemblée nationale werd dinsdag ook een minuut stilte gehouden.

Intussen bespreken de vakbonden mogelijke grootschalige acties in Franse gevangenissen. Er werd al in een aantal gevangenissen gestaakt, maar die stakingen zouden dus kunnen uitbreiden. Volgens BFMTV zullen de gevangenis van Luynes, Les Baumettes en het penitentiair centrum van Draguignan vanaf aanstaande woensdag allemaal geblokkeerd zijn door een vakbondsactie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer