Kunstmarkt

Prado mag in primeur Caravaggio tonen die in 2021 ontdekt werd

Aanvankelijk werd het werk aangeboden voor amper 1.500 euro.© ap

Een ‘Ecce homo’ die in 2021 voor een peulschil op een veiling belandde, bleek een werk van Caravaggio te zijn. Het is intussen gerestaureerd, de primeur is voor het Prado in Madrid.

Geert Van der Speeten

In april 2021 hielden de Spaanse autoriteiten een veiling in Madrid tegen van een schilderij dat was toegeschreven aan een leerling van José de Ribera, een 17de-eeuwse Spaanse schilder. Het doek was door het Spaanse veilinghuis Ansorena aangeboden voor een startprijs van 1.500 euro, maar Italiaanse experts hadden aan de alarmbel getrokken toen ze het in de veilingcatalogus opmerkten. Het Museo del Prado in Madrid waarschuwde de overheid dat het om een Caravaggio zou kunnen gaan. Prompt werd het werk tot cultureel erfgoed uitgeroepen en volgde er een uitvoerverbod.

De in Londen en New York gevestigde galerie Colnaghi zag vervolgens toe op de authenticatie en uitgebreide restauratie van het werk. Een van de experts, Maria Cristina Terzaghi van de universiteit Roma Tre, zei daarover: “De snelheid waarmee er consensus ontstond, was ongekend voor een schilder over wie specialisten het de voorbije 40 jaar zelden eens waren.”

Volgens Miguel Falomir, directeur van het Prado, staat het nu vast dat het om een echte Caravaggio gaat die in de 17de eeuw in Spanje aankwam.

Biedingsstrijd

De Ecce homo (“Zie de mens”) toont Christus met een doornenkroon. Het is een laat werk van de Italiaanse barokkunstenaar, dat tussen 1605 en 1609 geschilderd werd. Vermoedelijk maakte het ooit deel uit van de privécollectie van Filips IV van Spanje. Het wordt nu toegevoegd aan het kleine oeuvre van ongeveer 60 bekende werken van Caravaggio.

Sinds de 19de eeuw bevond de Ecce homo zich in een privécollectie in Madrid. In 1821 had de Spaanse diplomaat Evaristo Pérez de Castro Méndez het werk gekregen in ruil voor een aantal schilderijen die hij aan de Academia de San Fernando had geschonken.

Zijn erfgenamen boden het, na de toeschrijving aan Caravaggio en de restauratie, recent opnieuw te koop aan. Het werd voor een niet nader genoemd bedrag verkocht. De ontdekking dat het om een authentieke Caravaggio ging, zal ongetwijfeld tot een stevige biedingsstrijd geleid hebben. Bij een vorige veiling van een werk van de Italiaanse barokkunstenaar, in 2019, werd een recordbedrag van 150 miljoen euro genoteerd.

De nieuwe eigenaars, die anoniem wensen te blijven, tonen het werk eind deze maand voor het eerst in het Prado. Het zal er van 28 mei tot eind oktober te zien zijn.