Twijfels over Saudische miljarden voor Tesla

Tesla-baas Elon Musk. © REUTERS

Elon Musk verwijst naar het Saudische staatsfonds PIF als drijvende kracht achter de beursexit van Tesla. ‘Zij bezitten meer kapitaal dan nodig voor deze operatie’, zegt Musk. Maar is dat wel zo?

jir

De financiering is gegarandeerd, liet Elon Musk vorige week weten bij zijn verrassende aankondiging dat hij Tesla van de beurs wil halen. Het gebrek aan details over die financiering zorgde voor veel onrust op de beurs. Waarop Musk er begin deze week aan toevoegde dat de benodigde miljarden geleverd zullen worden door het Saudische staatsinvesteringsfonds PIF (Public Investment Fund).

Het PIF bezit nu al 5 procent van de elektrische autobouwer en zou Musk meermaals hebben benaderd met de vraag om het bedrijf te privatiseren, met en centrale rol voor de Saudi’s als toekomstige mede-eigenaar.

Daarnaast zou Musk naar eigen zeggen ook met ‘andere geïnteresseerde investeerders’ gaan onderhandelen. De hele operatie zou tot 70 miljard dollar kunnen kosten.

Hebben de Saudi’s dat geld klaar liggen?Experts twijfelen, meldt de Financial Times. Het PIF speelt een cruciale rol in het financieel-economische diversifiëringsbeleid van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De kroonprins is de facto de sterke man van Saudi-Arabië en wil het land minder afhankelijk maken van de klassieke olie-inkomsten door zwaar te investeren in (westerse) bedrijven. Zo heeft het PIF al meer dan 3 miljard dollar in de online taxidienst Uber gestoken.

Maar de inkomstenbronnen van het PIF zijn niet oneindig. Vooral de haperende beursgang van het staatsoliebedrijf Saudi Aramco speelt het fonds parten, meldt de Financial Times. Die beurs zou het PIF 100 miljard extra kapitaal moeten opleveren, maar de operatie loopt erg moeizaam.

Tweede probleem: een groot deel van de 250 miljard dollar aan eigen vermogen is door het PIF al in tientallen participaties geïnvesteerd.

Niet de grootste

Met een vermogen van 250 miljard dollar is het Saudische staatsfonds ook lang niet de grootste speler op de markt. Liefst elf andere staatsfondsen overtreffen de slagkracht van de Saudi’s. Ze zijn vooral afkomstig uit China en andere Arabische landen als Qatar, Koeweit en Abu Dhabi, maar de grootste van allemaal is het Noorse staatsoliefonds (met een vermogen van ruim 1.000 miljard dollar).

De garantie dat de Saudi’s de hele deal met Tesla kunnen waarmaken - en alle andere aandeelhouders kunnen uitkopen - lijkt dan ook minder gegarandeerd dan Elon Musk laat uitschijnen.