Direct naar artikelinhoud
Voetbal

"Situatie van Dendoncker is zorgwekkend"

Leander Dendoncker speelde tot nu toe nul minuten in de Premier League.Beeld Getty Images

Tribuneklant bij de Wolves en Rode Duivel af. Drie maanden na het WK zit Leander Dendoncker (23) niet langer op the highway. Of hoe zijn lang verhoopte transfer op een nachtmerrie dreigt uit draaien.

"His situation is a worry." Zorgwekkend.

Het is het minste wat je kan zeggen van Leander Dendonckers ontwikkelingen. Twee maanden in de Premier League ver en nog geen enkele keer in de kern voor een competitiematch - we zijn intussen toch al zeven speeldagen ver. Alleen in de League Cup kreeg Dendoncker zijn kans.

Wolverhampton lijkt een foute carrièrekeuze te worden. Een club die hij aanvankelijk te min vond - Dendoncker mikte hoger. Maar toen de deadline in Engeland naderde en er omzeggens geen andere opties waren, wilde hij alsnog gaan. Eerder uit schrik om opnieuw niet weg te geraken bij Anderlecht. Dat Wolverhampton officieus in handen is van de bekende Portugese makelaar Jorge Mendes - de agent van onder meer Cristiano Ronaldo - deerde Dendoncker niet echt. Hij had ergens beter moeten weten. Onder coach Nuno - nog een cliënt van Mendes - zijn de Portugezen koning bij de Wolves. Als je dan ook nog eens zonder voorbereiding en bijgevolg met een conditionele achterstand bij je nieuwe club arriveert, weet je eigenlijk op voorhand al dat het een lastig verhaal zal worden.

Zakken in hiërarchie

"Laat er geen twijfel over bestaan: Leander heeft de kwaliteiten die we nodig hebben. Hij heeft nog altijd een toekomst bij de Rode Duivels", zalfde bondscoach Roberto Martínez. "Maar het is moeilijk om geselecteerd te worden voor de nationale ploeg als je niet in de selectie zit bij je club. Je hebt nu eenmaal andere jongens die op zijn positie azen." Enter: Brandon Mechele, Jason Denayer en Christian Kabasele.

Martínez hield Dendoncker ondanks zijn moeilijke start bij de Wolves aanvankelijk nog bij de selectie tegen Schotland en IJsland, maar sprak gisteren klare taal. "Uit een selectie moet blijken wie week in, week uit speelt bij zijn club. Het is bovendien belangrijk om te weten dat er concurrentie is."

Kortom: Dendoncker heeft een probleem. Als hij niet snel uit de tribune geraakt, zal de verdediger/middenvelder blijven zakken in de hiërarchie van Martínez. "De volgende weken zijn belangrijk voor Leander. Hij krijgt nu de kans om bij zijn club een plaats proberen af te dwingen. Zijn situatie is zorgwekkend, maar ik blijf optimistisch."