Rekening 24

N-VA: behoeder van de begroting

© Fred Debrock

De N-VA is de enige partij die met de doorgerekende maatregelen het begrotingstekort wezenlijk vermindert. De partij zorgt daarnaast voor een gemiddelde banengroei, maar er komt amper koopkracht bij.

Christof Vanschoubroek

• Begrotingstekort: 3,9 miljard euro beter dan verwacht

• Extra jobs: 57.320

• Extra koopkracht: 29 euro per maand

Wat liet de partij berekenen?

De N-VA maakt er een halszaak van om de begroting op orde te krijgen. Het lijstje aan maatregelen dat de partij heeft ingediend, bestaat dan ook voornamelijk uit besparingsmaatregelen. Het gros van het geld om het tekort richting 3 procent van het bbp te duwen, komt uit besparingen in de sociale zekerheid. Daarbij brengt het aftoppen van de uitgavengroei in de gezondheidszorg 4,53 miljard euro op. Het beperken van de werkloosheid in de tijd is dan weer goed voor bijna 2,5 miljard euro.

De partij wil ook de pensioenen boven de 3.500 euro de komende drie jaar niet indexeren en de perequatie van de ambtenarenpensioenen afschaffen, iets wat 841 miljoen euro opbrengt. Een andere opvallende maatregel is de niet-indexering van het leefloon. Dat brengt een half miljard euro op, maar moet voornamelijk ook dienen om het verschil tussen werken en niet werken groter te maken. Om wie werkt van dienst te zijn, stelt de N-VA onder meer voor om de bijzondere bijdrage sociale zekerheid – een archaïsche belasting – af te schaffen. Daaraan hangt een kostenplaatje van zo’n 1,2 miljard euro.

Wat zegt de oefening over de partij?

De maatregelen die de N-VA indiende, resulteren volgens de berekeningen van het Federaal Planbureau in een tekort van 3,63 procent. Zonder de voorgestelde ingrepen zou het tekort in 2029 landen op 5,6 procent van het bbp. De N-VA maakt zich sterk dat als de regio’s hun begroting in evenwicht brengen, het Belgische tekort in 2029 rond de 3 procent landt. De partij slaagt er bovendien in om 57.320 jobs extra te creëren boven op de natuurlijk jobgroei. De partij zit daarbij in de middenmoot, maar laat de begroting niet verder ontsporen zoals de jobkampioenen CD&V en Vlaams Belang. De focus van de N-VA ligt niet op extra koopkracht. Gemiddeld gaat die er in 2029 met 29 euro per maand op vooruit. In de twee laagste decielen gaat de koopkracht er zelfs op achteruit. Logisch, want daar zitten de meeste ontvangers van uitkeringen waarop de N-VA wil besparen.

Wat zegt de partij over de oefening?

De N-VA betreurt dat de oefening niet gemaakt moet worden binnen een strikte budgettaire restrictie, “waardoor andere partijen vrolijk belastingverlagingen en/of uitgavenverhogingen laten doorrekenen die de tekorten en de schuld nog eens laten toenemen”. De partij is ook niet helemaal gelukkig met de berekeningsmodellen, omdat ze bijvoorbeeld niet ten volle de impact van een maatregel als de beperking van de werkloosheid in de tijd meten op het aantal jobs. Tegelijk toont de oefening volgens de N-VA dat je de begroting kan saneren.