© BELGA

Telenet Giants Antwerp grossiert in prijzen op Basketbal Awards

De Basketbal Awards in Lint brachten woensdag vooral succes voor Telenet Giants Antwerp. Ismael Bako werd verkozen tot Belgische Speler van het Jaar, Paris Lee werd verkozen tot Most Valuable Player en Roel Moors tot Coach van het Jaar.

Patrick Ceulemans

De trofee van Belgische Speler van het Jaar van Het Nieuwsblad was aan zijn 61ste editie toe en is de op één na oudste sportprijs in België. In 1959 werd Sinjoor Jef Egyel van Antwerpse de winnaar, in 2019 is Leuvenaar Ismael Bako van Telenet Giants Antwerp de beste Belg van de EuroMillions League. Bako (23) is in de selectie van coach Roel Moors een belangrijke pion en was ook dominant in de Champions League. Hij werd trouwens verkozen tot beste center van dat kampioenenbal. “Als je ziet welke namen op de erelijst fonkelen van Belgische Speler van het Jaar, dan is het een eer om deze trofee te winnen”, reageerde Ismael Bako. “Uiteraard primeren in een ploegsport de collectieve prijzen. De winst in de Beker van België en de derde plaats in de Champions League waren tot nu toe hoogtepunten. Na het behalen van de polepostion na de reguliere competitie, gaan we nu voluit voor de landstitel. Ja, er is veel interesse voor mij vanuit het buitenland. Ook uit Spanje, dat ga ik niet ontkennen.”

Unicum voor Moors

Roel Moors (40) van Telenet Giants Antwerp werd dus verkozen tot Coach van het Jaar in de EuroMillions League. Eerder dit jaar werd Moors ook al verkozen tot beste coach in de Champions League. In België is het, na zijn debuutseizoen in 2016, zijn tweede uitverkiezing in dit referendum. Moors werd in zijn carrière ook viermaal Belgische Speler van het Jaar. Hij is de enige in het Belgisch basketbal die zowel de trofee Speler als Coach van het Jaar op zijn palmares heeft staan. “Dit is uiteraard een mooie erkenning, maar collectieve prijzen staan toch bovenaan mijn lijst”, sprak Moors.

De MVP-trophy (alle nationaliteiten) ging naar Paris Lee (24). De Amerikaanse guard van de Giants kent een knap seizoen bij de Sinjoren. Lee is een floorleader die scoort en laat scoren en leidde de Giants mee naar de successen. “Erkenning krijgen van onder anderen coaches is prachtig. Na de winst in de Cup zou de titel de kers op de taart zijn”, aldus Lee, die volgend seizoen waarschijnlijk bij AEK Athene aan de slag gaat.

MEER OVER Telenet Giants Antwerp