De rellen van vorig jaar leidden tot heel wat schade / Goedele Desmet
Foto: Amaury Michaux

"Ridicuul" en "zwaktebod": buurtbewoners Kuregemwijk in Anderlecht twijfelen over avondklok voor jongeren tijdens oudejaar 

De buurtbewoners van de Kuregemwijk in Anderlecht hebben hun twijfels bij de maatregelen tijdens oudejaarsavond. Jongeren onder de 16 uit de Kuregemwijk mogen dan enkel de straat op samen met een volwassene. De maatregel komt er na rellen tijdens de vorige oudejaarsavondnacht, toen auto's in brand zijn gestoken en hulpdiensten zijn bekogeld met vuurwerk. "Zo verander je de wijk in een getto", zegt bewoner Goedele Desmet.

Het is duidelijk dat de avondklok voor jongeren uit de Kuregemwijk een controversiële maatregel is. Na de rellen van vorig jaar besluit de gemeente Anderlecht om dit jaar in te grijpen. Buurtbewoonster Goedele Desmet vreest dat de gemeente met de maatregel haar doel mist. "Ik heb zelf kinderen van 21 en 19 jaar. Zij vieren oudjaar al sinds hun 14e niet meer bij ons, maar met vrienden in het openbaar. Natuurlijk ben ik ook niet akkoord dat er overal vuurwerk wordt afgeschoten. Bovendien lijkt het geweld elk jaar toe te nemen."

"Het is duidelijk dat er maatregelen nodig zijn, maar dit is ridicuul", zegt Goedele. "Je straft gewoon de hele buurt. Een groot deel van de jongeren die hier amok maken, wonen hier helemaal niet. Met deze maatregel richt je je pijlen ook op de jongeren die wel binnen de lijntjes kleuren. Op termijn jaag je die jongeren weg en zo verander je de wijk in een getto."

Buurtbewoner Stijn Van Houtven blijft elk jaar binnen op oudejaar. “Ik zie wat er voor mijn deur gebeurt en dat is ver boven het toelaatbare. Toch is deze maatregel een zwaktebod. De straf is disproportioneel voor een groot deel van de wijk die niets te maken heeft met het geweld.”

Van Houtven vindt dat de gemeente te laat komt. “De gemeente zou meer moeten inzetten op sensibilisering, in plaats van nu repressief te werk te gaan. Zo krijg je het gevoel dat Anderlecht de zaken niet op orde krijgt, terwijl er preventief moest gewerkt worden met straathoekwerkers en in scholen.”

Jeugdorganisatie: "Gevaarlijk precedent"

Jeugdorganisatie JES Brussels, die in de wijk actief is, heeft een dubbel gevoel bij de maatregelen. "Natuurlijk wil je dat het op zo'n avond veilig is op straat, en dat jongeren van vuurwerk afblijven", zegt directeur Liselotte Vanheukelom. "Langs de andere kant zal er een grote groep jongeren gestigmatiseerd worden, terwijl die er niets mee te maken heeft. Een avondklok zoals deze is een gevaarlijk precedent. Aan onze straathoekwerkers hebben we gevraagd om de jongeren in de wijk te informeren over de maatregel."

Regio

Meer nieuws uit Anderlecht?

Voeg Anderlecht toe aan jouw regio’s en blijf als eerste op de hoogte van het nieuws uit jouw buurt

Meest gelezen