© BELGA

Vrouw achter ‘parachutemoord’ zet eerste stappen richting vrijlating: 3 uur uit de gevangenis

Els Clottemans (33), in 2010 tot dertig jaar cel veroordeeld in de befaamde ‘parachutemoord’, heeft haar eerste stappen buiten de gevangenis mogen zetten. Dat bevestigen meerdere bronnen. Ten vroegste eind 2019 kan ze definitief vrijkomen. En dat zonder enig schuldbesef.

phu

Geen wapen, geen DNA, geen vingerafdrukken, geen ooggetuigen, geen bekentenissen. Maar ook een overduidelijk gesaboteerde parachute. De Limburgse speurders staan voor een raadsel wanneer Els Van Doren (37) op 18 november 2006 in Opglabbeek te pletter stort na een sprong uit een vliegtuig. Els Clottemans (22), lid van dezelfde parachuteclub en liefdesrivale van haar naamgenote, blijft dan ook lange tijd buiten schot in wat de geschiedenis ingaat als ‘de parachutemoord’.

De zaak draait rond een buitenechtelijke liefdesromance met een Nederlandse parachutist, Marcel Somers. Twee vrouwen, verliefd op dezelfde man, en heel veel jaloezie bij de vijftien jaar jongere Clottemans.

Polemiek aan de cafétoog

Hoewel ze jarenlang haar onschuld blijft uitschreeuwen, brengt het gerecht haar in 2010 toch voor het Tongerse hof van assisen. Het wordt een van de meest gemediatiseerde assisenprocessen uit de recente geschiedenis. Inclusief internetpolls over haar (on)schuld en een polemiek aan menig cafétoog.

Clottemans breekt al die jaren niet en blijft zich verschuilen achter het gebrek aan materieel bewijs. Toch oordeelt de volksjury dat er geen twijfel is over haar schuld. Openbaar aanklager Patrick Boyen wil haar zelfs levenslang achter de tralies voor de moord op haar liefdesrivale. Uiteindelijk krijgt ze dertig jaar cel.

In de Gentse gevangenis, bevestigen bronnen, hield ze zich de voorbije acht jaar koest. Zo was ze er kok. Wanneer ze zicht had op vrijlating? Niemand die erover kon of durfde te speculeren.

Nu blijkt dat Clottemans in oktober een eerste uitgaansvergunning heeft gekregen. Meerdere gerechtelijke bronnen bevestigen dat ze sinds september vorig jaar zo’n vergunning kon aanvragen. Clottemans mocht onlangs drie uur de gevangenis verlaten. Dat om de nodige therapeutische begeleiding te zoeken. “Een eerste noodzakelijke stap in haar reclasseringsplan”, zegt een expert in strafuitvoering.

Zonder schuldinzicht

Dat ze van de buitenlucht mag proeven zonder enig schuldinzicht of het betalen van enige schadevergoeding aan de man en kinderen van Els Van Doren lijkt opmerkelijk. “Doorgaans is dat een belangrijke factor in versneld vrijkomen”, klinkt het. “Maar nog belangrijker zijn de bijzonder geringe kans op recidive en een stevig dossier met positieve verslagen van de gevangenisdirectie, de sociale dienst en uitzicht op werk en woonst in een veilige omgeving.”

Afspraak eind 2019

Een bron stelt dat ze ten vroegste in september 2019 voorwaardelijk in vrijheid kan gesteld worden. De strafuitvoeringsrechtbank moet die beslissing nemen. Tot dan zullen haar uitgaansvergunningen voorzichtig opgedreven worden.

Het dossier ligt gevoelig binnen justitie. Haar advocate Katrien Van der Straeten wou gisteren geen enkele commentaar kwijt. De nabestaanden van de vermoorde parachutiste benadrukken dat Clottemans nooit enige spijt betoonde. “Maar verder moeten wij deze nieuwe situatie met pijn in het hart ondergaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER