VIDEO. Iers eurocommissaris wil meer Haspengouws fruit uitvoeren naar Canada en Mexico

Europees commissaris voor Landbouw Phil Hogan en Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) hebben maandag een bezoek gebracht aan het Proefcentrum voor de Fruitteelt in Sint-Truiden. Ze werden uitgenodigd door de Limburgse gedeputeerde van Landbouw, Inge Moors (CD&V), om te tonen hoe de Europese en Vlaamse steun worden vertaald naar onderzoek dat “effectieve verbeteringen kan betekenen voor de fruitteelt”.

belga

Met een aandeel van meer dan vijftig procent in de Vlaamse fruitteeltsector is de fruitteelt in Limburg niet weg te cijferen. Vooral in Haspengouw is de teelt vervlochten met de regio. Maar liefst zeventig procent van het Limburgse fruitteeltareaal situeert zich in die streek. “Het mag dan ook niet verwonderen dat in het hart van deze regio de kiem werd gelegd voor innovatief fruitteeltonderzoek”, zegt gedeputeerde Inge Moors. “Vandaag is het Proefcentrum voor de Fruitteelt een internationaal gerespecteerde onderzoekspartner binnen de fruitteelt geworden.”

Europese middelen maken samen met de Vlaamse en provinciale ondersteuning een belangrijk deel uit van de financiering van het proefcentrum. “Dankzij verschillende subsidieprogramma’s heeft Europa alleen al 33 procent van de werkingsmiddelen op tafel kunnen leggen”, zegt directeur Dany Bylemans. Door Europees commissaris Phil Hogan en minister Joke Schauvliege uit te nodigen voor een werkbezoek wil het proefcentrum aantonen dat de Europese en Vlaamse financieringsbronnen noodzakelijk zijn om de toekomst van de fruitteelt te waarborgen.

Innovatie

“Vandaag tellen we 58 hectaren aan proeftuinen voor onder meer appel, peer, kers, abrikoos, aardbei, braam, framboos, bes en druif en een honderdtal medewerkers, waarvan de helft wetenschappers en voorlichters”, verduidelijk Bylemans. Het proefcentrum zet voornamelijk in op teeltinnovatie, teeltdiversificatie en kennisverspreiding naar de lokale fruitboeren. Volgens minister Schauvliege “mag Europa hier zeker aandacht voor hebben”.

Europees commissaris Hogan maakte tijdens zijn bezoek aan het proefcentrum vooral duidelijk dat hij de samenwerking tussen kennisinstantie, lokale boeren en regeringen wil steunen. “Door een onderzoeksinstituut als dit zal de boer beslissingen kunnen maken op basis van kennis en niet op basis van commerciële overwegingen”, aldus Hogan. “Dat zorgt ervoor dat boeren meer kans hebben op overleven, maar dat we ook meer kunnen focussen op het milieu. Want hier gebeurt tevens onderzoek naar onder meer alternatieven voor pesticiden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer