Crypto-topman Sam Bankman-Fried veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf

© AP

Sam Bankman-Fried, de van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, is donderdag door een rechtbank in Manhattan veroordeeld tot 25 jaar celstraf.

Bron: BELGA

De 32-jarige Bankman-Fried heeft tussen 2019 en 2022 klanttegoeden doorgesluisd naar zijn investeringsfonds Alameda Research, zonder de klanten daarvan op de hoogte te brengen. Het zou gaan om een bedrag van zowat 8 miljard dollar, waarvan hij ook een deel gebruikt zou hebben om zijn dure levensstijl te financieren. FTX bezweek eind 2022 onder een gebrek aan liquide middelen.

In november vorig jaar werd Bankman-Fried door de rechtbank schuldig bevonden aan fraude. De federale aanklager Damien Willems vroeg eerder deze maand om hem tot veertig à vijftig jaar cel te veroordelen. Die straf was volgens hem noodzakelijk om de ernst van de misdaden te illustreren. Volgens Willems ging het dan ook om “een van de grootste financiële fraudes in de Amerikaanse geschiedenis”.

Bankman-Fried gaf tijdens het proces toe fouten te hebben gemaakt in de aanloop naar het faillissement van FTX, maar houdt vol dat hij nooit van plan was om van klanten te stelen.

De cryptobeurs FTX was enkele jaren geleden nog het grootste handelsplatform voor cryptomunten ter wereld. In 2021 had ze voor naar schatting 15 miljard dollar aan activa. Maar in november vorig jaar ging FTX failliet, nadat heel wat klanten plots hun geld probeerden af te halen maar het platform over onvoldoende fondsen bleek te beschikken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen