Luister naar

Massaprotest in Londen in week van de waarheid

Nieuws
Honderdduizenden tegenstanders van de brexit demonstreerden zaterdag bij het Britse parlement om een nieuw referendum te eisen. Een petitie om bij de EU te blijven, is al ruim vier miljoen maal ondertekend.
Gerhard Wilts
zaterdag 23 maart 2019 om 19:07

Londen

Het massale protest vergroot de druk op premier Theresa May, die meermalen duidelijk heeft aangegeven geen tweede referendum te willen organiseren. Vandaag begint het Lagerhuis met gesprekken tussen leden van verschillende fracties over een weg naar een andere deal dan de deal van May. De woede over Mays toespraakje van woensdag is zo groot dat een nieuwe stemming over de brexit-deal onwaarschijnlijk is.

Volgens sommige media en politici zijn de komende dagen beslissend voor het politieke lot van May. De regering sprak geruchten tegen dat de premier over een tijdschema onderhandelt voor haar vertrek.

Het enorme protest in Londen kwam op gang nadat Brussel had ingestemd met uitstel van het Britse vertrek uit de EU tot 12 april. De scheidingsdeal van May is al twee keer verworpen in het Lagerhuis. Als ze bij een derde stemming opnieuw onvoldoende steun krijgt, stapt het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie.

geen brexit

Maar een groot deel van de Britse bevolking lijkt genoeg te hebben van het politieke gesteggel. Betogers droegen zaterdag blauw-gele Europese vlaggen mee en spandoeken met teksten als ‘wij eisen een nieuwe volksraadpleging’. Bij het referendum in 2016 stemden 17,4 miljoen kiezers voor een Brits vertrek uit de EU en 16,1 miljoen mensen tegen.

De Londense burgemeester Sadiq Khan, die tot de Labour-oppositie behoort, en de Schotse premier Nicola Sturgeon namen deel aan de antibrexitmars. Labour-vicevoorzitter Tom Watson verklaarde bereid te zijn alsnog voor de brexitdeal van May te stemmen, mits zij bereid is er vervolgens een referendum over uit te schrijven.

Het conservatieve parlementslid John Redwood wilde van geen wijken weten. Hij zei tegen de BBC dat de tegenstanders in de minderheid zijn. ‘We wisten dat zestien miljoen mensen in de EU wilden blijven, een aantal van hen wil dat nog steeds graag, en in die groep willen heel wat mensen weer een referendum – maar het was altijd een minderheid.’

petitie

De organisatie ‘Put It To The People’ sprak van een van de grootste protestmarsen in de geschiedenis van Groot-Brittannië. De opkomst van mogelijk een miljoen demonstranten overtrof alle verwachtingen. ‘We zijn hier vandaag, omdat we het gevoel hebben dat onze toekomst is gestolen’, zei de 18-jarige betoger Phoebe Poole. ‘Het is onze generatie die moet leven met de gevolgen van deze ramp. Het zal moeilijker worden om een baan te vinden. Je ziet al veel grote bedrijven wegtrekken.’

Een onlinepetitie gericht aan de Britse regering met het verzoek bij de Europese Unie te blijven, is al ruim vier miljoen keer ondertekend. ‘De regering beweerde herhaaldelijk dat vertrekken uit de EU “de wens van het volk” is’, zo staat in de petitie. ‘We moeten deze bewering ontkrachten door nu te laten zien hoeveel mensen in de EU willen blijven.’

Margaret Anne Georgiadou, die achter het initiatief zit, noemde de massieve steun ‘een dambreuk’. Ze voegde eraan toe al doodsbedreigingen te hebben ontvangen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.