Eerste deeltje van unieke wijncollectie onder de hamer voor 1,75 miljoen euro

Archiefbeeld. © Tom Palmaers

Een eerste ‘live’ veiling van een van de grootste wijncollecties van Europa heeft zondag al 1,75 miljoen euro opgebracht, zo maakte Bjorn Moris van het veilinghuis Troostwijk bekend.

btj

Uitschieter was een magnumfles (anderhalve liter) Romanée-Conti grand cru uit 2005, die voor maar liefst 50.000 euro van de hand ging. ‘Daar komen nog veilingkosten en btw bovenop’, aldus Moris. Volgens hem gaat het zeker om een wereldrecord voor een fles van dit type.

De verkoop zondag was nog maar een klein deeltje van de unieke collectie van de Wijnmakelaarsunie, de grootste wijnimporteur van België, die midden vorig jaar failliet werd verklaard. In die collectie zitten zo’n 130.000 flessen, waaronder unieke exemplaren van bekende wijnhuizen als Romanée-Conti, Petrus, Leroy, Chateau Margaux of Mouton-Rothschild. Zondag werden in Riemst via een live veiling 350 loten wijn verkocht, in totaal zo’n 1.000 flessen. Bij een live veiling kunnen kopers bieden in de zaal, via het internet of per telefoon.

‘We mogen gerust spreken van een groot succes’, aldus Moris van het organiserende veilinghuis Troostwijk. ‘Er was niet alleen een fles waarvoor vanuit de zaal 50.000 euro werd geboden, ook een gelijkaardige Romanée-Conti van het jaar 2004 ging voor 43.000 euro van de hand. Een heel aantal kavels klokte af boven de geschatte waarde. En dit is nog maar een kleine selectie van wat er in de collectie zit.’

Ook de volgende maanden worden er nog verschillende veilingen georganiseerd, in binnen- en buitenland. Troostwijk werkt hiervoor samen met zijn gespecialiseerde sectorgenoot Winefield’s Auctioneers. Bjorn Moris merkt op dat ook de gewone wijnliefhebber, met een bescheidener budget, zijn kans kan wagen. ‘Niet alle flessen zijn superexclusief’. De verkoop gebeurt op aanvraag van de curator, die met de opbrengst de schuldeisers moet vergoeden.