© BELGAIMAGE

Aantal operaties om te vermageren gaat de hoogte in: “Werk van diëtisten en psychologen is van groot belang”

Het aantal operatieve ingrepen om te vermageren in België is in vijf jaar tijd met 29% gestegen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gaat daarom de bezoeken van kinderen met obesitas aan een diëtist terugbetalen. Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) wil dat de overheid de bezoeken van alle obesitaspatiënten terugbetaalt, en ze pleit ook voor de terugbetaling van bezoeken aan de psycholoog.

Christof Willocx

Yoleen Van Camp uit Herentals vraagt elk jaar aan de minister van Volksgezondheid cijfers op over het aantal operaties om te vermageren. Dat aantal zit al enkele jaren stevig in de lift. In 2017, het recentste jaar waarvoor er cijfers zijn, werden in ons land 14.173 operaties uitgevoerd. Dat zijn er 29% meer dan in 2012.

© Photo News

Uit de cijfers blijkt dat er enkele opmerkelijke verschillen zijn tussen Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen worden de meeste maagverkleiningen uitgevoerd via een gastric bypass. Dat is een operatie waarin met behulp van nietjes een soort reservoir wordt gemaakt in het bovenste deel van de maag. Dat reservoir geeft geen doorgang tot de rest van de maag, waardoor de patiënt minder kan eten en ook minder honger heeft.

In Wallonië voeren dokters vooral de gastric sleeve uit. Met die operatie wordt 70 tot 80% van de maag uit het lichaam verwijderd.

De ingrepen en het materiaal dat voor de maagverkleiningen is gebruikt, hebben de belastingbetaler in 2017 ruim 26 miljoen euro gekost. “Daarbij moet je nog de kosten voor de opname in het ziekenhuis meetellen, waardoor de factuur voor de federale overheid neerkomt op ruim 60 miljoen euro per jaar”, zegt Yoleen Van Camp.

N-VA wil preventiecampagnes

Het Herentalse Kamerlid wil dat minister De Block preventiecampagnes opzet om het aantal maagverkleiningen te laten dalen. “Er moeten campagnes komen die de bevolking ertoe oproept om gezonder te leven en meer te bewegen.”

Van Camp wil ook de terugbetaling voor patiënten uitbreiden. “De operaties worden nu terugbetaald door de ziekteverzekering. Maar ik wil dat de kosten voor de bezoeken aan de diëtist en de psycholoog voor die patiënten ook worden terugbetaald, zowel voor als na de operatie”, zegt ze.

“Vandaag betalen enkele mutualiteiten die kosten al terug, maar de terugbetaling blijft vaak beperkt tot een of enkele sessies. Het werk van diëtisten en psychologen kan nochtans van groot belang zijn om de vermageringskuur te laten slagen.”

De Block belooft actie

© Photo News

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) staat open voor dat idee. “Meer zelfs, ik heb onlangs vijf miljoen euro vrij gemaakt om sessies bij diëtisten terug te betalen voor kinderen en adolescenten met overgewicht”, zegt De Block. “Vanaf eind april krijgt die doelgroep een vergoeding voor zes sessies van minstens een halfuur. Ongeveer 75.000 jonge patiënten kunnen van deze terugbetaling genieten.”

De Block wijst er ook op dat ze samen met de voedingsindustrie heeft beslist dat voedingsproducten die in België worden gemaakt, voortaan minder vet en suiker zullen bevatten. “Ik heb ook de nutri-score ingevoerd. Dat is een label op de verpakkingen van voedingsproducten waarop staat in welke mate het product deel uitmaakt van een evenwichtige voeding.”

Terugbetalen van psycholoog

De Block staat er ook voor open om bezoeken van obesitaspatiënten aan de psycholoog terug te betalen. “Ik heb de terugbetaling van psychologische hulp al mogelijk gemaakt voor patiënten die lijden aan angststoornissen, depressie, trauma en verslaving’”, zegt De Block. “Het is jammer genoeg de N-VA die niet de nodige budgetten wilde voorzien om de bezoeken aan de psycholoog ook voor andere aandoeningen terug te betalen. Ik hoop dat dit in de volgende regering wel mogelijk is. De steun van Yoleen Van Camp zal ik daar al voor hebben.”

Splitsing van sociale zekerheid

Yoleen Van Camp pleit nog voor een andere maatregel: de splitsing van de sociale zekerheid. “In Wallonië zijn er bijna dubbel zoveel maagverkleiningen dan in Vlaanderen, in verhouding tot het aantal inwoners”, zegt Van Camp. “Dat komt omdat 16% van de Walen obesitas heeft. Bij de Vlamingen is dat 12,5%. Als de sociale zekerheid wordt gesplitst, kan Wallonië een eigen beleid voeren, en bijvoorbeeld meer acties tegen overgewicht bij jongeren lanceren.”

Open Vld, de partij van Maggie De Block, wil de sociale zekerheid niet splitsen.