© AFP

Hoe internetbankieren de schutter van Utrecht de das om deed

Een puik staaltje financieel rechercheren blijkt Gökmen Tanis gisteren fataal te zijn geworden. De aanslagpleger van Turkse afkomst maakte kort nadat hij in Utrecht drie mensen vermoordde, met een van een vriend geleende telefoon via telebankieren een geldbedrag over.

De Telegraaf

Lees ook. Verdachte schietpartij Utrecht zat twee weken geleden nog in cel

De mobiele telefoon waarmee de opmerkelijke transactie werd uitgevoerd kon worden uitgepeild en zo kwam de recherche gistermiddag achter de verblijfplaats van Tanis. Hier werd hij aan het begin van de avond door een arrestatieteam overmeesterd. Dit hebben bronnen dicht bij het onderzoek bevestigd.

Oud telefoonnummer

De recherche kon gisteren – nadat eerst de identiteit van de aanslagpleger werd vastgesteld – in eerste instantie alleen een oud telefoonnummer van Tanis achterhalen. Dat nummer leidde niet tot bruikbare gegevens over zijn verblijfplaats. Ook naspeuringen bij vrienden en familie hadden geen enkel resultaat. Intussen nam de dreiging op meer aanslagen door Tanis toe.

Vanwege deze enorme risico’s besloot de politie ook live de bankgegevens van de verdachte te monitoren. Dit is een in politiekringen zeer uitzonderlijke stap, die slechts bij uitzondering wordt genomen.

Kort na de aanslag bleek Tanis via een onbekende mobiele telefoon te hebben ingelogd op zijn bankaccount en geld te hebben overgemaakt. De transactie kon direct worden gekoppeld aan het nummer van een mobiele telefoon, dat toen dankzij een spoedmachtiging van een rechter-commissaris via speciale apparatuur kon worden uitgepeild.

De telefoon bleek eigendom van een bekende van Tanis Het digitale spoor leidde naar het adres waar Tanis verbleef. Even na zes uur gisteravond deed een team van de Dienst Speciale Interventies een inval en arresteerde Tanis.

Inmiddels is ook meer duidelijk waarom politie en openbaar ministerie vanaf de aanslag tot op heden ernstig rekening houden met een terroristisch motief en andere motieven minder waarschijnlijk achten. In een in de vluchtauto teruggevonden briefje beschrijft Tanis niet alleen in naam van Allah te hebben gehandeld maar groet hij ook zijn ’moslimbroeders.’

Salafistisch

Dat gegeven gecombineerd met de banden die de broer en vader van Tanis hebben met Salafistische moslimbewegingen, doen politie en openbaar ministerie nog steeds vasthouden aan een terreuraanslag. Een conflict in de relationele sfeer, zoals eerwraak , is veel onwaarschijnlijker aangezien er geen enkele relatie is vastgesteld tussen de verdachte en de slachtoffers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER