Limburg staat centraal tijdens bezoek minister Gatz aan Design Week Milaan: “Van Z33 de nieuwe AB maken”

Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz, brengt vandaag en vrijdag een bezoek aan de Milaan Design Week. In zijn gezelschap reist ook de raad van bestuur van het Limburgs kunstencentrum Z33 mee. Ook Hasselts burgemeester, Nadja Vananroye, lid van de raad van bestuur van Z33, maakt deel uit van de delegatie.

belga

Elk jaar opnieuw is de designweek in april een belangrijk evenement voor de sector. “Die internationale beurs is een echte referentie en je moet op de hoogte blijven van de internationale ijkpunten om daar met je eigen Vlaamse sector aan te kunnen beantwoorden”, legt cultuurminister Gatz uit.

© BELGA

Een paar uur na aankomst op Italiaanse bodem vond de officiële lancering van de vernieuwde werking van het kunstencentrum Z33 plaats. Z33 is een zelfstandige vzw, die subsidies krijgt van Vlaanderen. Op de designweek is het kunstencentrum aanwezig met twee interactieve installaties.

Minister Gatz wil naar eigen zeggen “het ambitieniveau van Z33 meten, kijken waar zij internationaal staan.” Dat is belangrijk want de Vlaamse regering heeft hoge ambities met Z33. Minister Gatz: “Ik wil op termijn, pakweg vijf jaar, van Z33 een erkende Vlaamse kunstinstelling maken van het niveau van het Concertgebouw in Brugge, de Singel in Antwerpen of de Ancienne Belgique in Brussel. Er was het gevoel in Limburg dat men wat verweesd achterbleef in het kunstenlandschap. Daarom willen we er extra investeringen doen.”

Hasselts burgemeester Nadja Vananroye, de Hasseltse schepenen van financiën en cultuur Valerie Del Re en Karolien Mondelaers, en Genks cultuurschepen Aniek Nagels reizen mee naar Milaan.

Donderdagavond is er een netwerkevent ‘Belgium is Design’. Vrijdag bezoekt de delegatie dan de enorme designbeurs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer