Direct naar artikelinhoud
WKOranjevrouwen

Jonge vrouwenploeg met veel ervaring is outsider op het WK: ‘Maar we horen thuis op dit toernooi’

Voor de tweede keer op rij doet de Nederlandse vrouwenploeg mee aan het WK voetbal. Maakt de Europees kampioen een kans volgend jaar in Frankrijk?

Het Nederlandse vrouwenelftal viert de overwinning op Zwitserland na afloop van de return in de finale van de play-offs om een WK-ticket.Beeld ANP

1 Wat is de status van nederland?

De nationale ploeg is een rijp, vaardig elftal, al bleek daarvan aanvankelijk weinig dinsdag in Schaffhausen, in de laatste play-off tegen Zwitserland. Uit Utrecht vertrokken met een voorsprong van 3-0, was de wedstrijd voor Nederland al na zeven minuten min of meer verpest door de domme rode kaart voor verdediger Anouk Dekker, die na balverlies aan het shirt van de doorgebroken Ramona Bachmann trok.

Dat was ook vervelend voor middenvelder Jill Roord, die door de blessure van Jackie Groenen eindelijk mocht meedoen. Ze moest haar plek weer inleveren ten gunste van verdediger Merel van Dongen en nam in tranen plaats op de bank. Nederland had nochtans weinig last van Zwitserland en besliste de strijd definitief in de 52ste minuut door een schuiver met links van Vivianne Miedema (0-1), na uitstekende voorbereiding door Van de Sanden en Martens. De uitslag werd 1-1. Het feest kon beginnen.

Nederland herbergt klasse in elke linie. Middenvelder Sherida Spitse: ‘Door vertrouwen in elkaar en in onszelf creëren we rust. We weten wat we kunnen.’ Spitse brak de score in de thuiswedstrijd open uit een directe vrije trap, hard en geplaatst. Het is een van de specialiteiten van het Nederlandse huis. Andere wapens zijn de creativiteit van Lieke Martens en Daniëlle van de Donk, de snelheid van Shanice van de Sanden, de doeltreffendheid van Vivianne Miedema en de dynamiek van Jackie Groenen.

2 Hoe ziet het WK eruit?

Het WK is een toernooi met 24 landen, acht minder dan bij de mannen. Bij de loting op 8 december worden ze verdeeld over zes poules. De nummers één en twee, alsmede de beste vier nummers drie plaatsen zich voor de achtste finales.

Anders dan bij de mannen, waar de laatste vier toernooien zijn gewonnen door Europese landen (Italië, Spanje, Duitsland, Frankrijk), zijn bij de vrouwen landen buiten Europa vaak het sterkst. Zo was voetbal voor vrouwen in de Verenigde Staten al groot toen mannen nog het stempel ‘sissy’ (mietje) kregen als ze op voetbal gingen. Zij deden vooral aan honkbal, ijshockey, basketbal of american football.

Japan en de Verenigde Staten speelden de laatste twee finales, met Japan als winnaar in 2011 en recordkampioen Verenigde Staten in 2015. De Amerikanen wonnen drie van de zeven WK’s. Het WK in Frankrijk is van 7 juni tot en met 7 juli, met de openingswedstrijd in het Prinsenpark van Parijs en zowel de halve finales als de eindstrijd in Lyon, in het stadion waar Memphis Depay voetbalt, de stad ook van de club van Shanice van de Sanden. De andere speelsteden zijn: Valenciennes, Le Havre, Reims, Rennes, Grenoble, Nice en Montpellier.

De Oranjevrouwen vieren hun overwinning op Zwitserland na afloop van de return in de finale van de play-offs om een WK-ticket.Beeld ANP

3 Verliep de plaatsing makkelijk?

Het was een tegenvaller dat Nederland de play-offs moest spelen, nadat de laatste groepswedstrijd tegen Noorwegen verloren was gegaan. De Europese titel van 2017 leverde menig speelster een contract in het buitenland op en het elftal status, al was het spel sindsdien zelden zo fraai als op het EK.

Alle kwalificatieduels in Nederland voltrokken zich in een uitverkocht stadion. Menig international droomt van een ‘uitzwaaiwedstrijd’ in de Arena of de Kuip.

Achteraf zijn de vier duels in de play-offs te beschouwen als extra wedstrijden op niveau, met de 83 minuten met zijn tienen tegen elf Zwitsers als uitsmijter. Bondscoach Sarina Wiegman: ‘Je merkt aan de spelers dat ze veel ervaring hebben. Voor het vorige WK in Canada merkte je dat alles nieuw was. Nu is een groot deel van de selectie gewend aan druk, ook bij grote clubs.’

4 Is Nederland kanshebber?

Nederland staat tiende op de wereldranglijst. Tijdens de Europese titelstrijd zat alles mee. Van volle stadions en adrenaline van een toernooi in eigen land, tot het scoreverloop in sommige duels. Bij het WK in Canada, met Wiegman als assistent van toenmalig bondscoach Roger Reijners, verloor debutant Nederland in de tweede ronde van latere finalist Japan. Het spel viel tegen. Op het WK is Nederland outsider, achter landen als de Verenigde Staten, Frankrijk, Engeland en mogelijk weer Duitsland, dat een nieuwe ploeg bouwt.

Sinds het EK is veel ervaring opgedaan, terwijl het elftal gemiddeld best jong is. Sherida Spitse bijvoorbeeld is pas 28 jaar. Ze speelde al 155 interlands, 21 meer dan de recordhouder bij de mannen, Wesley Sneijder. Ze zal binnenkort het record van Annemieke Kiesel-Griffioen (156) breken. Doelvrouw Loes Geurts staat al op 122. Zelfs de pas 25-jarige Lieke Martens, vorig jaar verkozen tot beste speelster van de wereld, heeft al 97 interlands gespeeld.

Vivianne Miedema is met 22 jaar al bijna topschutter aller tijden van Oranje, met 53 doelpunten, zes minder dan Manon Melis. Wiegman kon de toen niet helemaal fitte Miedema rustig passeren in de duels met Denemarken, toen Lineth Beerensteyn de scorende rol overnam. Tegen Zwitserland speelde Miedema weer.

Wiegman vooraf: ‘Miedema is fit, heeft goed gespeeld bij de club, heeft goed getraind en is in vorm. Daarnaast heeft zij in wedstrijden die er echt toe doen doelpunten gemaakt.’ Hetgeen bleek: Miedema scoorde in Utrecht en in Schaffhausen. Wiegman: ‘We horen thuis op het WK, ook door onze extra klasse.’