KAART. Hoe veel geluidsoverlast is er in jouw buurt? En waar ligt de bron?

Is het de spoorweg, de luchthaven, de steenweg of de autosnelweg? Op een geüpdatete kaart van de Vlaamse overheid kan je voor elke plaats in Vlaanderen zien hoe veel geluidsoverlast er is, en waar die vandaan komt.

Waar moeten er de komende jaren geluidsschermen komen? En welke steenwegen krijgen beter een fluisterstille ondergrond? Om dat te bepalen, baseert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zich op een kaart van Vlaanderen. Die nieuwe geluidskaart is een samenwerking met het Departement Omgeving en toont hoe veel geluidslast elke plaats in Vlaanderen te verwerken krijgt. Je kan er inzoomen tot boven je eigen huis.

Het AWV plaatste de voorbije vier jaar 40 km aan geluidsschermen en 16 km aan stille wegverharding. Op de kaart staat de impact voor elke Vlaamse weg waar meer dan 3 miljoen voertuigen per jaar passeren, en ook de impact die luchthavens en spoorwegen genereren.

De kaart is gebaseerd op een computermodel, dat verfijnd wordt aan de hand van negenhonderd sensoren die verspreid over Vlaanderen tegen gevels hangen. Ook achter nieuwe geluidsschermen worden geregeld sensoren geplaatst, en er zijn meetwagens die over de wegen rijden.

Geluidsschermen

Het AWV probeert de geluidsoverlast te verminderen door groeven aan te brengen in het wegdek, zodat de rolweerstand vermindert. Uit metingen blijkt dan weer dat een snelheidsverlaging weinig of geen effect heeft.

“Wanneer de snelheid daalt van 120 naar 90 km/u, telt dit voor ‘maar’ circa 1 decibel minder geluid, amper waarneembaar voor het menselijk oor”, zegt het AWV. “Dat heeft alles te maken met vrachtwagens, die het meeste geluid produceren en vaak al aan een snelheid van 90 km/u rijden. Bovendien worden vooral piekgeluiden uitgeschakeld bij een snelheidsverlaging, terwijl het totale geluidsniveau minder afneemt.”

Snelheidsverlaging werkt dan weer wel beter bij wegen met lagere snelheden en weinig vrachtverkeer. Ook geluidsschermen houden het geluid van personenwagens beter tegen dan het diepe gebrom van vrachtwagens.

Werkt de interactieve kaart niet op dit scherm? Bekijk hem dan via deze link(kba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER