© REUTERS

Onderminister die banden Trump met Rusland laat onderzoeken, wil opstappen

De Amerikaanse onderminister van Justitie, Rod Rosenstein, heeft maandag besloten zelf op te stappen, om te vermijden te worden ontslagen door president Donald Trump. Dat melden Amerikaanse media.

pvm

Rod Rosenstein is verantwoordelijk voor het Ruslandonderzoek, het onderzoek naar de vermeende banden tussen de kiescampagne van Donald Trump in 2016 en Rusland.

Er werd al langer gespeculeerd dat Trump hem zou ontslaan. Rosenstein zou nu echter zelf besloten hebben de handdoek in de ring te werpen. Dat zou gezien kunnen worden als een overwinning voor president Trump: critici van de president vrezen namelijk al langer dat hij daarop een politieke bondgenoot als onderminister zou installeren. En dat net op het moment dat speciaal aanklager Robert Mueller op korte tijd enkele belangrijke successen kon boeken in het Ruslandonderzoek.

Rosenstein zou maandag zijn ontslag al mondeling hebben meegedeeld aan John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, meldt nieuwssite Axios. Later op de avond zou hij zijn ontslag formeel aanbieden aan het Witte Huis.

Afgelopen weekend meldden Amerikaanse media nog dat Rosenstein vorig jaar het idee had geopperd om geheime opnames te maken van president Trump, in een poging om met die informatie een impeachmentprocedure op gang te kunnen krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER