© BELGA

Mr. Cartamundi is niet meer: een portret van de man die de Kempen op de wereldkaart zette

Chris Van Doorslaer is afgelopen weekend op 56-jarige leeftijd onverwacht overleden. Hij was de man die Turnhouts kaartenproducent Cartamundi op de wereldkaart zette.

pascal dendooven, dominique deckmyn

“Elke dag staat de teller weer op nul”, was een van de favoriete uitspraken van Chris Van Doorslaer, ceo van het Turnhoutse kaartenbedrijf. En ook: “De enigen die ooit geld verdiend hebben met gisteren, waren The Beatles met hun hit Yesterday.” Elke dag weer is het hard knokken, wist hij. Aan dat knokken is afgelopen weekend een einde gekomen. De ceo van Cartamundi is plots overleden.

Van Doorslaer was een van de opmerkelijkste Vlaamse ondernemers. Amper 36 was hij toen hij gevraagd werd om het zieltogende Cartamundi te leiden. “Toen ik hier in 1997 begon, was het een sterk verlieslatend bedrijf met een dalende omzet”, verklaarde hij. Van Doorslaer trok Cartamundi uit het slop door licentieovereenkomsten af te sluiten met grote speelgoedproducenten en filmbedrijven als Disney. Hij zette sterk in op innovatie en trok ook de kaart van de digitalisering.

De burgerlijk ingenieur schrok er niet voor terug om andere bedrijven over te nemen. In zijn twintigjarige carrière bij Cartamundi deed hij 22 overnames. De grootste was in 2015, toen hij twee fabrieken van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro verwierf. Zo werd Cartamundi ook de wereldmarktleider in de productie van gezelschapsspelen zoals Cluedo en Monopoly.

Van Doorslaer tekende voor een forse groei: van een omzet van 46 miljoen naar 387 miljoen. Wereldwijd heeft Cartamundi elf fabrieken en 2.200 werknemers.

Manager van het Jaar

Op erkenning in eigen land moest hij lang wachten. Vijf keer werd hij genomineerd als Manager van het Jaar, maar pas in 2015 sleepte hij de prijs ook in de wacht. “Ik voelde me stilaan als Raymond Poulidor, die ook nooit de Tour kon winnen”, zei hij daarover.

Van Doorslaer, afkomstig uit Dendermonde, was sinds juni dit jaar voorzitter van het koffiebedrijf Miko. Hij was ook bestuurder bij petflessenproducent Resilux.

Cartamundi is een samenwerking tussen verpakkingsbedrijf Van Genechten en uitgever Brepols. Van Doorslaer was nooit eigenaar, maar als gezicht van het bedrijf wél Mr. Cartamundi.

In zijn twintigjarige ceo-schap plooide hij zich dubbel voor zijn bedrijf. “We moeten hem af en toe zeggen dat hij het wat rustiger aan mag doen”, zei een van zijn aandeelhouders vorig jaar. “Het werd soms ook wel wat té”, zei hij zelf in het jaar waarin hij Manager van het Jaar was. “In het weekend grijp ik nu minder vaak naar werkdossiers. Dat maakt me geen slechtere manager.”

Zijn weinige vrije tijd besteedde hij aan het leger. Hij was reserveofficier en gaf les aan de Koninklijke Militaire School (KMS).