Cannabisbedrijven knallen omhoog op negatief Wall Street

Nieuws
Aandelen van cannabisbedrijven gingen dinsdag hard omhoog op Wall Street, na berichten dat de Amerikaanse overheid cannabis als minder risicovol gaat beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 22:17
Afbeelding
beeld anp

De aandelenkoersen van Canopy Growth en Aurora Cannabis schoten met respectievelijk ruim 80 en 44,5 procent omhoog. De beursgraadmeter MJ PurePlay 100 Index, die de cannabissector wereldwijd volgt, klom ruim 21 procent. Dat is de grootste stijging in een dag sinds augustus vorig jaar.

De euforie was op de rest van de beurs in New York ver te zoeken. De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 1,5 procent op 37.815,92 punten. De bredere S&P 500-index daalde 1,6 procent tot 5035,69 punten en techbeurs Nasdaq verloor 2 procent op 15.657,82 punten. Daarmee eindigde april als een negatieve beursmaand voor de drie beursgraadmeters. De Dow verloor in april 4,3 procent, de S&P en Nasdaq 3 procent.

Tesla

Tesla viel op met een verlies van 5,6 procent. Naar verluidt wil topman Elon Musk nog meer banen schrappen dan de eerder aangekondigde 10 procent van het wereldwijde personeelsbestand. Het aandeel van de elektrische autofabrikant won een dag eerder nog ruim 15 procent. Die koerssprong volgde op het nieuws dat Tesla goedkeuring kreeg om zijn software voor zelfrijdende auto's in China te gebruiken.

NXP Semiconductors ging 3,7 procent omhoog op Wall Street. De in Eindhoven gevestigde chipproducent boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht.

McDonald's

Eli Lilly werd 6 procent meer waard. Het farmaceutische concern boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Het bedrijf verhoogde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar dankzij sterke verkopen van zijn diabetesmedicijn Mounjaro en het onlangs gelanceerde afslankmiddel Zepbound.

Coca-Cola moest de openingswinst inleveren en sloot 0,4 procent lager. De frisdrankfabrikant behaalde afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Mede dankzij prijsverhogingen werd het concern ook positiever over de omzetgroei dit jaar.

Ook McDonald's (min 0,1 procent) verloor na de bekendmaking van cijfers. De resultaten van de hamburgerketen werden afgelopen kwartaal gedrukt door de pro-Palestijnse boycots tegen het bedrijf, die volgden op berichten dat de Israëlische tak van McDonald's gratis maaltijden zou hebben uitgedeeld aan Israëlische militairen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afsluitdijk richting Noord-Holland dicht door ongeval

De Afsluitdijk (A7) in de richting van Friesland naar Noord-Holland is dicht door een ongeval. Bij het ongeluk zijn een vrachtwagen, een auto en een busje met aanhanger betrokken, meldt Rijkswaterstaat.

Afbeelding

Kabinet oordeelt niet over strafhof, maar: Hamas anders dan Israël

Nederland bemoeit zich niet met het Internationaal Strafhof, en dus ook niet met de voorbereidingen om leiders van Israël en Hamas te vervolgen, benadrukt buitenlandminister Hanke Bruins Slot.

Afbeelding

Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

Afbeelding

Aantal examenklachten loopt verder op door Engels en geschiedenis

Het aantal klachten over de examens bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is opgelopen tot zo'n 265.000. Dat zijn er ongeveer 90.000 meer dan rond dezelfde tijd vorig jaar.

Afbeelding

Rust teruggekeerd op Nederlandse wegen na drukke avondspits

Het is weer rustig op de Nederlandse wegen. Rond 19.30 uur staat er net iets meer dan 40 kilometer file, meldt de ANWB. Twee uur eerder was dat nog meer dan 1100 kilometer. De avondspits van dinsdag was daarmee de drukste van dit jaar tot nu toe.

Afbeelding

Per direct geen nieuwe adopties meer uit het buitenland

Het kabinet staat per direct geen nieuwe adopties uit het buitenland meer toe. Dat heeft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bekendgemaakt. Lopende procedures gaan voorlopig wel door.