Erkende opleiding tot imam komt er voorlopig toch niet, maar waarom blijft onduidelijk

Nieuws
Er komt voorlopig geen nieuwe erkende imamopleiding. Onderwijsinstellingen konden het niet eens worden met koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid over onder meer de inhoud van de opleiding. Waarover de partijen precies van mening verschillen, is onduidelijk.
Madelief Bolhuis / vk
dinsdag 30 april 2024 om 20:10 aangepast 22:14
Imam Ahmed Anasseri in een Amsterdamse moskee, april 2021. Er komt voorlopig geen nieuwe erkende imamopleiding.
Imam Ahmed Anasseri in een Amsterdamse moskee, april 2021. Er komt voorlopig geen nieuwe erkende imamopleiding. beeld anp / Joris van Gennip

Den Haag

Momenteel zijn er wel imamopleidingen in Nederland, maar die zijn particulier en worden dus niet gedeeltelijk gefinancierd door de overheid. Pas als het Rijk een opleiding erkent, kunnen onderwijsinstellingen aanspraak maken op deze financiering. Aan de Hogeschool InHolland was van 2006 tot 2013 een erkende imamopleiding te volgen, maar die bleek niet rendabel.

Sindsdien leven er in de Tweede Kamer toch weer ideeën voor een door de overheid erkende imamopleiding. Het kabinet toonde zich vorig jaar voorstander van zo’n opleiding. Dat komt doordat de huidige, particuliere, imamopleidingen niet goed aansluiten bij de behoeften van Nederlandse moslims. Vaak moeten moskeeën imams uit het buitenland halen, die de Nederlandse taal niet s..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'We hebben de hele wereld leeggeroofd en dat tegelijk onbespreekbaar gemaakt', zegt theoloog Matthea Westerduin. Een beeld van het slavernijmonument in Willemstad, op Curacao.

Theoloog-historicus Westerduin legt springstof onder vanzelfsprekendheden van 'witte westerse theologie'

Wat staat er deze week in de bladen over kerk en geloof? Kritische beschouwingen over het dominante witte westerse wereldbeeld.

De moeder van John Ghanim denkt dat hij gehersenspoeld is. 'Ze zei: ik had liever dat je iemand vermoordde, dan dat je christen was geworden.’

John moest kiezen: terug naar zijn vrouw en kinderen of Jezus volgen. 'Ik geloof niet meer in Allah'

Hij groeit als moslim op in het door oorlog verscheurde Jemen. John Ghanim vlucht als agnost, en wanneer hij christen wordt, verbant de dorpsimam hem. Zijn vrouw en twee dochters ziet hij waarschijnlijk nooit meer terug.

De bijeenkomsten van de pelgrimage hebben een vast stramien.

In West-Friesland kijken protestanten en katholieken samen uit naar Pinksteren. 'De Geest helpt en troost'

In de aanloop naar Pinksteren zoeken katholieken en protestanten in West-Friesland elkaar avond na avond op voor een korte viering. ‘Laat de stilte toe. Leer te luisteren naar de stem van de Geest in ons hart.’

Jakob van Wielink: ‘Ik vind het ontroerend hoe mijn moeder zich omringde met haar eigen kunst.'

Jakobs moeder was klaar voor 'volgende reis': 'Tot in elke vezel hebben we iets moois van onze tijd gemaakt'

De moeder van Jakob van Wielink is 'koninklijk' gestorven. Marijke stond voor een laatste keer op, kleedde zich aan, deed haar sieraden om en ging op bed zitten om uit te rusten. Toen stopte haar hart met kloppen.

'Dit is wat bijbelse profetieën ons openbaren over de eindtijd: die zal zich richten op gebeurtenissen in Europa', schreef een theoloog. Het is lastig te geloven dat andere christenen God juist danken voor de Europese Unie.

Teken van het beest of vrucht van de Geest? Vier nogal verschillende visies van christenen op Europa

Christelijk stemmen is Europa afremmen, lees je op de verkiezingsposters van de SGP. Wie de geschiedenis kent, weet dat je dat onmogelijk zo kunt zeggen. Is Europa teken van de eindtijd of juist 'Gods experiment'?

Esther Veerman bij haar kerstkunstwerk over de Morgenster. 'Laten we maar niet oordelen', zei ze vaak.

Esther Veerman (1968-2024) overleefde extreem seksueel geweld, en hielp met kunst anderen hetzelfde te doen

Ze was, naast kunstenaar en theoloog, een onvermoeibare ambassadeur van mensen die zijn getraumatiseerd door huiselijk en seksueel geweld. Esther Veerman overleed op 13 mei, 55 jaar jong.