Hassan B. uit Deurne werd opgepakt in Tarifa.© rr

Voortvluchtige Antwerpse drugssmokkelaar opgepakt op overzetboot tussen Marokko en Spanje: Hassan B. moet nog acht jaar cel uitzitten

Hassan B. uit Deurne werd deze week opgepakt in het Zuid-Spaanse Tarifa. Bij de grenscontrole bleek dat hij gezocht werd door justitie in België. In een omvangrijk drugsdossier kreeg B. vorig jaar acht jaar cel.

Sam Reyntjens

De 36-jarige B. werd in mei 2023 veroordeeld tot acht jaar gevangenis, hij gold als een van de leidende figuren van een groep misdadigers die via een loods aan het Picoloplein in Stabroek partijen cocaïne ingevoerd had.

Het verhaal van de criminele organisatie begon in januari 2018 toen de douane een container met ananassen uit Costa Rica controleerde en 443 kilogram cocaïne aantrof. De drugs werden vervangen door een substitutiemiddel en de container vervolgde zijn weg richting eindbestemming, een grote fruitimporteur in Nederland. De chauffeur die de container in de haven ophaalde, week echter af van zijn route. Hij maakte een tussenstop op het bedrijventerrein Picolo in Stabroek, waar hij een loods binnenreed.

Plots in paniek

De federale politie, die de container discreet was gevolgd, zag hoe een aantal aanwezigen uit de loods plots in alle richtingen wegvluchtten. Vermoedelijk sloegen ze in paniek toen ze zagen dat de cocaïne verdwenen was. Twee verdachten werden ter plaatse gearresteerd.

Het onderzoek bracht uiteindelijk negentien verdachten in beeld, met als een van de leiders Hassan B. In eerste aanleg kreeg die tien jaar cel, in beroep bleef daar acht jaar van over, B. kreeg een boete van 80.000 euro en een bedrag van 700.000 euro werd verbeurd verklaard. “Hij speelde een hoofdrol bij de invoer van de partij cocaïne, door mensen te ronselen en op de achtergrond mee een firma op te starten om de uithaling te realiseren”, aldus het hof van beroep. Voor zijn vermeende rol in de invoer van een andere lading cocaïne - onderschept in Hamburg - werd hij vrijgesproken.

Tanger

B. was vorig jaar niet aanwezig op zijn proces, dus beval het hof van beroep zijn onmiddellijke aanhouding. Toen hij deze week met een ferry uit het Marokkaanse Tanger in het Spaanse Tarifa toekwam, stelde de politie vast dat er een aanhoudingsbevel op zijn naam stond en werd hij in de boeien geslagen. Een rechtbank in Madrid zal nu oordelen of B. aan ons land overgeleverd kan worden. Het parket-generaal reageert voorlopig niet op de arrestatie, ook de advocaten van B. geven geen commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen