NPO trekt twee opgelegde boetes aan Ongehoord Nederland in

Foto: ANP

De NPO heeft besloten de tweede en derde boete die werden opgelegd aan aspirant-omroep Ongehoord Nederland in te trekken. Dat heeft de NPO donderdag gemeld. Het besluit volgt uit de gesprekken tussen de NPO en Ongehoord Nederland over hoe de samenwerking binnen het bestel verder moet gaan.

De NPO vroeg eerder aan toenmalig staatssecretaris Gunay Uslu (Media) om de vergunning van ON! in te trekken. Maar Uslu wees dit verzoek af. Met het intrekken van de sancties wil de NPO Ongehoord Nederland “meer ruimte geven om aan de eisen te voldoen die aan alle publieke omroepen worden gesteld”.

ON! kreeg de tweede boete omdat de omroep volgens de NPO niet voldoende wilde samenwerken. De derde boete werd opgelegd omdat ON! volgens de NPO zich niet aan de journalistieke code van de NPO zou houden en onjuiste informatie zou verspreiden.

Voor dit vergrijp werd eerder al een eerste sanctie opgelegd aan ON!. Deze sanctie blijft wel staan. Het doel hiervan is “de rechter te laten oordelen over de reikwijdte van de bevoegdheid van de NPO bij het nemen van besluiten op grond van het artikel in de mediawet over onvoldoende bereidheid tot samenwerking bij het stelselmatig negeren van de Journalistieke Code”, meldt de NPO in een verklaring. Deze procedure ligt inmiddels bij de bestuursrechter.

De NPO beklemtoont te verwachten dat ON! zich aan de journalistieke code blijft houden en “een opstelling kiest die bijdraagt aan samenwerking met alle andere partijen binnen de publieke omroep”.

ON!-voorzitter Arnold Karskens laat donderdag weten dat het besluit “wederom bewijst hoe kansloos de missie van de NPO was om ON! uit het bestel te werken”. Hij spreekt van een “onterechte aanval van de NPO op onze omroep die tot grote reputatieschade heeft geleid en honderdduizenden euro’s aan juridische verdediging heeft gekost”.