Wouter De Vriendt, Alexander De Croo en Egbert Lachaert sparen hun kritiek op Vlaams Belang niet.
Foto: Belga

Vlaams Belang onder vuur in de Kamer na nieuwe berichten over 'Chinese connectie'

De Kamerfractie van Vlaams Belang heeft vanmiddag forse kritiek over zich heen gekregen na nieuwe berichten over vergoedingen die kopstuk Filip Dewinter (VB) heeft gekregen van verenigingen van de Chinese spion Shao Changchun. Premier Alexander De Croo (Open VLD) vraagt zich af welke belangen Vlaams Belang eigenlijk dient.

De nieuwe berichten over vergoedingen die Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) blijkbaar heeft ontvangen van verenigingen van de Chinese spion Shao Changchun, vallen slecht bij veel Kamerleden. Zelf hebben Vlaams Belang en Dewinter het over oud nieuws in verband met onkostenvergoedingen, maar volgens Apache en Humo is dat niet het volledige verhaal. Dewinter zou namelijk ook een 'vergoeding' gefactureerd hebben voor werk dat hij leverde aan een vzw van Changchun. 

Er zit een Trojaans paard in onze democratie

Kamerfractieleider Wouter De Vriendt (Groen)

Niet toevallig waarschuwde de Nationale Veiligheidsraad gisteren nog voor buitenlandse inmenging bij de verkiezingen die ons te wachten staan.

Nogal wat partijen, vooral uit de meerderheid, koppelen beide gebeurtenissen aan elkaar. "Vlaams Belang pleit altijd voor meer middelen in de strijd tegen de onveiligheid, maar het zijn verdorie jullie zelf die ons land en onze democratie onveiliger maken", stelt Kamerfractieleider Wouter De Vriendt (Groen) vast."

"Er zit een Trojaans paard in onze democratie, en dat zijn extreemrechtse politici", aldus De Vriendt, die zelfs het woord 'landverraad' gebruikt.

Bekijk: Voor Wouter De Vriendt heeft Filip Dewinter zich bezondigd aan landverraad.

Videospeler inladen...

Kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD) stelt het iets scherper. "Filip Dewinter die fictieve kostennota's schrijft voor de Chinezen om betaald te worden voor diensten voor die regimes: Wiens belangen dient men hiermee? Die van de mensen? Die van de Vlamingen? Of die van de Chinezen? Ronduit zorgwekkend.

"Blinde obsessie om België kapot te maken"

"Welke belangen dient men? Dient men de Vlaamse belangen?", vraagt ook premier Alexander De Croo (Open VLD) zich af.

Sommige fracties lopen liever autoritaire regimes achterna

Kamerlid Franky Demon (CD&V)

"In de blinde obsessie om ons land kapot te maken, bent u een bondgenoot van Rusland geworden van degenen die alles willen kapotmaken wat we hier opgebouwd hebben", vindt de premier. "Daar moet je je echt vragen over stellen."

Bekijk: Ook premier De Croo vindt dat Vlaams Belang zich wel erg dicht aanschurkt tegen Rusland en China.

Videospeler inladen...

In zijn repliek sloot het aanvankelijk erg voorzichtige Kamerlid Franky Demon (CD&V) daarbij volop aan. "Sommige fracties lopen liever autoritaire regimes achterna. Laten we daar samen een vuist tegen maken. Laten we tonen wie écht waakt over de belangen van de bevolking." 

Ook Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) heeft het over "terechte kritiek op de fractie van Vlaams Belang".

Meest gelezen