© joren de weerdt

Laatste Verklapt met Joost Van Hyfte op voormalige site van McCain: “De stank van de kroketten is gelukkig niet blijven hangen”

Chefkok annex comedian Joost Van Hyfte zorgde voor de kers op de Verklapt-taart. Op een feeërieke vlakte in het centrum van Grobbendonk nam het publiek lachend afscheid van de zomer.

Wouter Adriaensen

Terwijl de Mercuriussite letterlijk volstroomt, zit Joost Van ­Hyfte er ontspannen bij op het terras van zijn mobilhome. De culinaire comedian heeft van de laatste Verklapt een daguitstap naar de Kempen gemaakt.

“Verklapt heeft een fantastisch concept. Ik mag vierkant mijn goesting doen. Tegelijk heb ik een beetje stress. Net als in de gazetten staat de zomer in de comedy gelijk aan komkommertijd, het is alweer even geleden dat ik nog gespeeld heb.”

Daar is weinig van te merken wanneer Van Hyfte gezwind het podium opspringt en onmiddellijk zijn publiek bij het nekvel grijpt. “Ah, de kindjes mochten mee naar het optreden? En papa is nog even aan het Facebooken? Doe maar rustig hoor, meneer!” Het lief van Marcel, de vakantie van Dette, de hond van Maria - “Jak? Heet hij Jak? Jack met een spraakgebrek dus eigenlijk?” - niets of niemand in het publiek is veilig voor Van Hyfte.

Zoals dat bij een chefkok-comedian hoort, kunnen Staf Dierckx en Maria Raeymaekers er smakelijk om lachen. “We hebben hem ooit al aan het werk gezien en toen was het ook zeer goed, daarom waren we er vroeg bij om goed vooraan te zitten. We zijn trouwe abonnees en grote fans van ­Verklapt. Er hangt altijd een gezellige sfeer. Deze zomer zagen we Kamagurka, Nigel Williams, An Nelissen en Dirk Denoyelle. Natuurlijk moesten we ook bij de afsluiter van het seizoen zijn.”

Van Hyfte freewheelt op de reacties die hij krijgt uit het publiek maar vergeet de culinaire achtergrond niet. “We staan hier blijkbaar op de oude site van McCain, de stank van de frieten en de kroketten is gelukkig niet blijven hangen. Eigenlijk zou ik spelen in de grot van Bouwel, maar de kerkfabriek zag dat niet zo zitten omwille van mijn ‘mogelijk onzedig taalgebruik’. Zijn er hier vanavond praktiserende christenen? Fuck it!”

“Eigenlijk kennen we hem niet maar toen we hoorden dat hij hier vanavond optrad, zijn we een filmpje gaan bekijken op You­Tube”, vertellen Lode Staussens en Kim Nuyens terwijl ze genieten van een bolleke. “Hij had het over vegetariërs, we moesten onmiddellijk denken aan een vriendin die vegetariër is en dan weer niet en dan weer wel, heel grappig. Plezant ook dat we hier in open lucht iets kunnen drinken en zelfs een goodie bag hebben gekregen.”

Het achtgangenmenu van ­Verklapt werd op passende wijze afgesloten door een chefkok. Moe maar voldaan keerde het publiek huiswaarts, om volgende zomer ongetwijfeld opnieuw vol honger aan een nieuw seizoen te ­beginnen.