Graanmarkt 13 en Camino trappen winterse voedselbedeling op gang: “Iedereen heeft recht op gezonde voeding”

Dakant, een hulporganisatie voor kansarmen en daklozen, is zondag gestart met haar jaarlijkse voedselbedeling. Elke zondag van de winter kunnen mensen die in armoede leven in de Zomerfabriek terecht voor een gratis voedselpakket. Voor het openingsfeest stonden gerechten van de chefs van Graanmarkt 13 en Camino op het menu.

ilse prinsen

Varkenswangetjes met wilde rogge en pompoencrème. Veeleer een gerecht om in een toprestaurant te verwachten dan bij een voedselbedeling. Seppe Nobels van Graanmarkt 13 serveerde zijn verfijnde keuken zondag aan een honderdtal kansarmen. “Voor mij is dit puur koken voor het plezier”, zegt hij. “Alle groenten zijn trouwens afkomstig van ons eigen veld en veel andere ingrediënten haal ik bij lokale boeren. Want iedereen heeft recht op gezonde voeding.” Nobels deed al drie keer mee. Dit jaar nodigde hij chefs van restaurant Camino uit, die een kimchisoep maakten.

Met dit evenement opende Dakant het nieuwe winterseizoen met wekelijkse voedselbedelingen. “Een pakket bestaat standaard uit groenten, fruit, brood en beleg, aangevuld met wat er beschikbaar is, zoals yoghurt, snoep, dessertjes”, legt Leo Van Belle uit. “Veel krijgen we van de Voedselbanken of van Metro (groothandel, red.), maar ook lokale bakkers schenken ons brood en patisserie. Zo bakt Gijbels uit de Driekoningenstraat elke week een heleboel pistolets extra voor ons.”

Leo is al 23 jaar vrijwilliger bij Dakant. “Ik ben er sinds de start bij. In het begin was dat in het Centraal Station, later de Ossenmarkt en het atheneum. Sinds 2016 aan de Zomerfabriek. Dit is verder van het centrum, en dus voor sommigen moeilijker te bereiken. Vroeger kwamen er soms zeshonderd mensen op een week, hier zijn dat er drie- à vierhonderd.”

Meer vluchtelingen

Of de armoede in de stad in die tijd is toegenomen, valt dus moeilijk te zeggen. “Wel merken we een verschuiving naar meer vluchtelingen en Oost-Europeanen”, zegt David Frederickx, voorzitter van Dakant. “Maar er zijn ook ‘vaste klanten’ uit Antwerpen die al jaren hun pakketjes komen halen. Een deel werkt hier zelfs intussen als vrijwilliger.”

Zo bijvoorbeeld Marleen, al vier jaar vrijwilligster. “Ik wilde me nuttig maken, in plaats van enkel te staan aanschuiven. Vroeger woonde ik in een sociale woning in Antwerpen maar ik verhuisde intussen naar Bredene. Toch blijf ik hier helpen, vanwege het sociale aspect.”

Vrijwilligers uit alle geledingen van de maatschappij blijkbaar: ook Luc Seps van de Lions Club Antwerpen Haven, de grootste sponsor van Dakant, steekt graag een handje toe. “Voedselbedeling is meer dan enkel een verhaal van honger en armoede. Het geeft kansarmen de mogelijkheid om keuzes te kunnen maken. Een voedselpakket vertegenwoordigt al snel 30 à 40 euro. Geld dat uitgespaard wordt en anders kan besteed worden.

Tot en met de laatste zondag van maart deelt Dakant wekelijks voedselpakketten uit in de Zomerfabriek aan de Minckelersstraat.