Meryl Streep is in Cannes al Ć©Ć©n keer in de prijzen gevallen, exact 35 jaar geleden
Foto: Belga

Actrice Meryl Streep krijgt ere-Gouden Palm op Filmfestival Cannes

De Amerikaanse actrice Meryl Streep zal op de openingsavond van het filmfestival van Cannes in de bloemetjes gezet worden. Op dinsdag 14 mei mag ze de ere-Gouden Palm in ontvangst nemen, voor haar bijdrage aan de filmindustrie. Streep is intussen al meer dan 50 jaar actief als actrice.

Meryl Streep (74) is een echte Hollywoodlegende, met een recordaantal Oscarnominaties. Ze is in haar lange carriĆØre 21 keer genomineerd geweest voor die filmprijs. Drie keer heeft ze gewonnen: de eerste keer voor haar bijrol in 'Kramer vs. Kramer' (1979) de volgende twee keer voor hoofdrollen in 'Sophie's choice' (1982) en 'The iron lady' (2011).

Het is nog maar de tweede keer dat Streep naar de Croisette in Cannes afreist voor het bekende filmfestival. Ze is in haar carriĆØre Ć©Ć©n keer in de prijzen gevallen daar, exact 35 jaar geleden. Haar ere-Gouden Palm zal Streep in ontvangst nemen op 14 mei, tijdens de openingsceremonie van het filmfestival.Ā 

Volgens Thierry Fremaux, directeur van het filmfestival, maakt Meryl Streep "deel uit van ons collectieve geheugen en onze gemeenschappelijke liefde voor de cinema".Ā Juryvoorzitter in Cannes is regisseur Greta Gerwig, die met 'Barbie' een van de films van 2023 heeft gemaakt. Gerwig en Streep hebben in 2019 samengewerkt, voor het kostuumdrama 'Little women'.

Een prijs winnen in Cannes is het hoogste wat je kan bereiken in de filmwereld

Actrice Meryl Streep

Meryl Streep is begonnen als theateractrice in New York. Haar eerste filmrol speelde ze in 'The deer hunter', metĀ  Robert De Niro, wat haar meteen een eerste Oscarnominatie heeft opgeleverd. Streep is in haar carriĆØre altijd op zoek gegaan naar vrouwenrollen met voldoende diepgang, en goede dialogen in scenario's. Ze heeft dialogen daarom vaak eigenhandig herschreven.

Sinds het einde van de jaren 70 heeft Streep in elk decennium van haar carriĆØre een memorabele rol gespeeld. Sommige personages, waaronder de gevreesde hoofdredacteur van een modemagazine in 'The devil wears Prada', de zingende hippie in de ABBA-film 'Mamma mia!' of voormalig Brits premier Margaret Thatcher in 'The iron lady' zijn iconisch geworden.

"Ik voel me ongelofelijk vereerd dat ik deze prestigieuze award in ontvangst mag nemen. In de prijzen te vallen in Cannes, in aanwezigheid van de internationale gemeenschap van artiesten, is het hoogste wat je kan bereiken als filmmaker. Ik kijk er enorm naar uit om in Frankrijk iedereen persoonlijk te bedanken", aldus Streep in een schriftelijke reactie.

Twee andere klinkende namen uit de filmwereld krijgen dit jaar ook een ereprijs in Cannes. 'Star Wars'-regisseur George Lucas mag op de slotavond van het festival de carriĆØreprijs in ontvangst nemen. De Japanse animatiestudio Studio Ghibli krijgt als eerste groep ooit een ere-Gouden Palm.

De 77e editie van het filmfestival van Cannes is er van 14 tot 25 mei, met de uitreiking van de Gouden Palm en de andere prijzen op de slotavond.

Meest gelezen