Euforische Geert Bourgeois citeert Kennedy: “Opkomend tij lift alle boten”

Eind september en dan legt de Vlaamse minister-president bij aanvang van het nieuwe politieke werkjaar zijn kaarten op tafel. Geert Bourgeois (N-VA) deed dit zopas met zichtbare graagte. En met een Kennedy-citaat.

pom

“Vorig jaar waren we nog bevreesd”, zei de minister-president “want de Brexit en de slappe verwachtingen van het Planbureau zouden onze economie geen goed doen.” Maar zie, het is anders gelopen. De Brexit schaadde onze export (nog) niet. En de Vlaamse economie groeide meer dan de voorspelde 1,2 procent.

Nog meer jubel, wanneer Geert Bourgeois de cijfers van de arbeidsmarkt bovenhaalde. “In de lopende regeerperiode zijn er al 90.000 jobs bijgekomen. Het volgend jaar doen we er nog eens 66.000 bij.” En dat allemaal deels dankzij onze boomende export. Vlaanderen exporteert nu al voor 300 miljard euro en is daarmee de 13de regio op de wereldranglijst.

A rising tide

Minister Geert Bourgeois nam woorden van J.F. Kennedy in de mond: A rising tide lifts all boats. Opkomend tij lift alle boten. Of vrij vertaald: Groei komt iedereen ten goede. Waarop de minister-president een lijstje voorlegde van personen en instellingen die extra steun mogen verwachten.

Te beginnen met alle Vlamingen, voor wie de zo gevreesde Turteltaks geen 100 maar slechts 9 euro per gezin zal bedragen. Die nieuwe taks wordt zo samengesteld: voor een gezin dat aan een gemiddeld verbruik, zit bedraagt die 4 euro en daarop komt dan nog eens 5 euro forfaitaire taks. Dus samen 9 euro.

Concreet is er dan meer geld beloofd voor het basisonderwijs, meer bepaald voor het kleuteronderwijs dat 12,7 miljoen extra krijgt. Het technisch- en beroepsonderwijs krijgt 5 miljoen erbij.

Verkeersveiligheid werkt, dat bewijzen de constant dalende verkeersslachtoffercijfers. Dus krijgt Ben Weyts (N-VA) 30 miljoen extra om ons verkeer nog veiliger te maken.

Ook Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) mag zijn hand wat breder openhouden. Hij krijgt er 90 miljoen euro bij, onder andere voor betere zorggarantie voor heel jonge kinderen.

Er is ook 12 miljoen extra voor de sociale en beschuttende werkplaatsen.

Vlaanderen gaat straks ook fors investeren. Er staan voor 610 miljoen werken gepland. Onder andere in de mobiliteit, het onderwijs, het welzijn en onderzoek en ontwikkeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen