© AFP

Hoge hakken niet langer verplicht op Filipijnse werkvloer

Het Filipijnse ministerie van Arbeid heeft een decreet uitgevaardigd dat werkgevers verbiedt om vrouwen te verplichten hoge hakken te dragen op het werk. De maatregel wordt door de vakbonden onthaald als een overwinning in de strijd tegen seksisme op de werkvloer.

In het decreet staat dat schoenen met hakken van meer dan 2,5 centimeter niet langer deel mogen uitmaken van de verplichte dresscode voor werkneemsters. De richtlijn beoogt de werkomstandigheden van vrouwen die tijdens de uitoefening van hun job lang moeten rechtstaan, zoals verkoopsters, receptionistes en airhostessen, te verbeteren.

De richtlijn wordt positief onthaald door de vakbonden. Ze stelt volgens syndicaal woordvoerder Alan Tanjusay paal en perk aan de seksistische opvatting van werkgevers dat vrouwen op hoge hakken groter, sexier en attractiever zijn en zo doeltreffender zijn bij de verkoop van diensten en producten. Tanjusay omschrijft de verplichting voor vrouwen om gedurende acht à tien uur hoge hakken te dragen als een vorm van foltering, onderdrukking en slavernij.Vrouwen kunnen nog altijd hoge hakken dragen indien zij dit zelf wensen, aldus Tanjusay.

Naast de bepalingen over schoeisel op de werkvloer, verplicht het decreet de werkgevers ertoe om hun personeel rust- en zitpauzes toe te staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER