Nigella Lawson niet altijd fan van foodfoto's op Instagram: "Een stoofpotje is nu eenmaal een bruine brij"
Ze is dol op lekker eten, koken en foto's nemen van haar eigen creaties, maar dat maakt de bekende kok Nigella Lawson nog geen grote voorstander van foto's van eten op Instagram. "Het zou triest zijn dat we stoppen met bepaalde dingen klaar te maken omdat ze niet fotogeniek zijn," betoogt ze in een column op The Guardian.
Op restaurant eerst een foto nemen van je maaltijd voor je er je tanden in zet, niemand kijkt er nog van op. Integendeel zelfs: restaurants zien meer en meer het belang in van publiciteit via sociale media en passen zich daaraan aan. Zo is er dit Londens restaurant dat je een fotokit bezorgt voor perfecte kiekjes van het het menu, en berichtte restaurantrecensent Pete Wells van de New York Times deze week nog over restaurants die hun verlichting aanpassen om een zo mooi mogelijke foodfoto te kunnen nemen.
De mythe van de smoothie bowl
Zouden smoothie bowls ooit bestaan hebben zonder Instagram?
Kok Nigella Lawson is zelf dol op eten, koken en foto's nemen van wat ze gecreëerd heeft. Maar dat maakt haar nog geen fan van het massaal delen van kiekjes van je maaltijd op sociale media, zo schrijft ze in een column in The Guardian. "Ik heb altijd al foto's genomen van alles wat ik eet. Maar ik heb lang weerstand geboden tegen Instagram. Drie jaar geleden heb ik toch een account aangemaakt en geleerd er het leuke van in te zien. Maar ik kan me er zo overweldigd voelen. Instafood is een vreemde plek: zo veel perfect gestyleerd eten, dat alleen maar daar staat omdat het er goed uit ziet. Zouden smoothie bowls ooit bestaan hebben zonder Instagram? Bestaan ze eigenlijk wel in het echte leven? Ik heb nog nooit iemand ontmoet die er eentje gegeten heeft."
Geen stoofpotjes meer
"Natuurlijk is Instagram een visueel medium, dus vereist het fotogeniek voedsel," zo gaat Nigella verder. "Maar het kan een kok wanhopig maken. Als ik een foto post van een stoofpotje, heb ik het gevoel dat ik mensen - die het bruine rommeltje er niet smakelijk vinden uitzien - eraan moet herinneren dat stoofpotjes 1) bruin zijn en 2) dat bruine voeding het beste smaakt. Het maakt me echt niet uit dat mensen stoofpotjes op sociale media posten, maar het zou me wel verontrusten als ze daarom stoppen met ze te maken. Dat zou echt triest zijn." Voeding hoeft niet fotogeniek te zijn, besluit de kok. De beste recepten zijn een samenraapsel van allerlei ingrediënten, die willekeurig bij elkaar worden gedaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
Krokant, smakelijk, veelzijdig: bij zondagse kost horen kroketten, en welk beter moment om jezelf te trakteren op de verwennerij dan vandaag, op internationale krokettendag? Een kaas- of garnaalkroket smaakt altijd, maar wij tonen je versies van het gefrituurde hapje die je vast nog niet kende, en waar je ze kan bestellen. -
-
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
-
Jobat
Doorsnee Belg verdient ruim 300 euro bruto méér dan vorig jaar, maar niet bij iedereen stijgen lonen even sterk
De doorsnee landgenoot verdient 3.800 euro bruto per maand, zo blijkt uit het nieuwe Salariskompas van Jobat.be. Het gaat dan over de mediaan: het middelste loon, wanneer we alle lonen van klein naar groot ordenen. Netto spreken we over ongeveer 2.500 euro. Welke elementen maken nog deel uit van ons loonpakket? En hoe tevreden zijn we hiermee? -
HLN Shop
SOS onkruid: hoe pak je het snel en eenvoudig aan? Met deze vijf toestellen is je tuin klaar voor de lente
Om van je buitenruimte opnieuw een paradijselijke place to be te maken, steek je best zo snel mogelijk de handen uit de mouwen. Dit hoeft evenwel niet het einde van je ontspannen weekendjes in te luiden: met het juiste gereedschap zie je meteen resultaat, zónder je uit de naad te moeten werken. HLN Shop stipt een handvol hulpmiddelen aan waarmee het onderhoud van je hof kinderspel wordt. -
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
-
Snelle lunch? Deze pad thai maak je in nog geen 20 minuten
-
Koken met 'La Vache qui rit': een boterham in de vorm van een dinosaurus
Vanaf zaterdag 9 september krijg je 9 weken op rij een receptenboekje bij Het Laatste Nieuws. Boordevol heerlijke topgerechtjes met je lievelingsmerken als hoofdingrediënt. Vorige weken kookten we met speculoospasta en Coca-Cola, deze week is La Vache qui rit aan de beurt. -
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
Wat heb je nodig? (voor 4 personen) 600 g kippenhaasje 1 ui, gesnipperd 2 el geraspte verse gember 1 chilipeper, fijngehakt 1 el garam masala sap van 1/2 limoen 2 el sojasaus olijfolie peper en zout Voor de rijstsalade: 1 rode ui, gesnipperd 200 g verse ananas, in blokjes 200 g witte rijst 200 g rode kidneybonen, gespoeld, uitgelekt 3 el fijngehakte munt -
Livios
“Mollen verstoren, kan een averechts effect hebben”: zo bind je de strijd wél aan met de diertjes in je tuin