© Photo News

Patje Krimson haalt uit naar dj Kat Kerkhofs: “Wie haar boekt is een idioot”

Schoenmaker, blijf bij uw leest. Die reactie klonk vandaag nog het meest na de aankondiging dat Kat Kerkhofs – mevrouw Dries Mertens – voortaan te boeken is voor dj-sets. De telefoon van het boekingskantoor staat roodgloeiend, maar professionele dj’s hebben hun twijfels. “Ik zie het niet plots als concurrentie.”

Guy Stevens en Benjamin Praet

“De telefoon staat sinds donderdagochtend roodgloeiend. We zijn er zelf van geschrokken”, zegt Bob Savenberg van House of Entertainment, dat Kat Kerkhofs als dj KitKat in zijn portefeuille heeft. “Heel veel mensen vragen informatie, en verschillenden onder hen namen al een optie op een dj-set. Finale boekingen zijn er nog niet, daarvoor moeten we alle genomen opties eerst naast haar eigen agenda leggen om te zien wat mogelijk is. Feit is wel dat we er nog deze zomer invliegen.”

Collega-dj’s zijn minder enthousiast. “Is een dj niet iemand die twee platen aan elkaar kan mixen?” Pat Krimson lacht wanneer we hem bellen over Kat Kerkhofs, die voor liefst 5.000 euro per uur uw feestje komt opluisteren. “Het zijn idioten die haar boeken. Dj’s horen thuis achter een dj-booth, clowns in het circus en voetballers op het voetbalveld. Schoenmaker, blijf bij uw leest.”

Van Viktor Verhulst tot Paris Hilton

Ervan opkijken dat bekendheden als Kat Kerkhofs het proberen, doet Krimson naar eigen zeggen niet meer. Kobe Ilse en Viktor Verhulst stonden vorig jaar nog op Tomorrowland, Paris Hilton dit jaar. “Dat waait wel weer over. Maar echte dj’s, die zullen altijd blijven bestaan. Kwaliteit zal altijd blijven bovendrijven. Ik speel zelf nog 130 shows op een jaar. Als je waar voor je geld blijft bieden, blijf je werk hebben. Maar iedereen doet maar.”

Ook Noonah Eze, beter bekend als StuBru-dj Black Mamba, spaart haar kritiek niet in De Morgen. “Op Rock Werchter hebben Kat Kerkhofs en Dries Mertens een mix opgezet en gedaan alsof ze live mixten. Door te faken, lijkt het alsof je lacht met de dj’s die er wel hun werk insteken.”

Andere dj’s blijven liever anoniem, maar zetten ook de nodige vraagtekens bij de carrièreswitch. “Kat heeft veel kwaliteiten en kan veel, maar een dj is ze niet. Ik begrijp niet waarom ze dit doet.” Of forser: “Ze maakt ons beroep belachelijk.”

“Waarom niet?”

Toch zijn er ook andere meningen te horen. “Als er vraag naar is, zie ik niet waarom dit niet zou mogen kunnen”, zegt dj Yves V, die dit weekend op Tomorrowland draait. “Ik heb die dj-set op Rock Werchter niet gehoord, maar op sociale media zag ik wel beelden en leek het alsof de mensen zich amuseerden. De sfeer zat er goed in. Als je haar dj-naam KitKat hoort, weet je al dat het ludiek bedoeld is. Iedereen had fun, en dat is het belangrijkste.”

Hij ziet het vooral als een acte de présence. “Mensen maken zelf wel het verschil tussen wat Swedish House Mafia en ikzelf doen, en wat anderen doen. Het is niet zo dat ik het plots als concurrentie zie. Ik lig er niet van wakker.”

Nadiem Shah, die dit jaar liefst vijf keer draait op Pukkelpop, is benieuwd naar de sets van Kerkhofs. “Als het niet goed is, lost de situatie zichzelf wel op. Als ze het wel goed doet, zullen we nog jaren van haar horen. Voor organisatoren zal het niet eenvoudig zijn. Als je een onbekende en steengoede dj boekt, komt er misschien geen volk op af. En als je Kat boekt, kunnen er duizenden mensen staan. Dan is het die 5.000 euro misschien wel waard geweest.”

5.000 euro voor een uur is trouwens een stevige gage. Veel bekende dj’s in ons land zijn te boeken voor prijzen rond 1.300 euro voor twee uur. Om maar te zeggen dat dj KitKat boeken best prijzig is.

Bekendheid

Tomorrowland zal Kat Kerkhofs nooit boeken enkel en alleen omdat ze een bekendheid is, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. Nochtans staat met Paris Hilton dit weekend wel een bekendheid op het podium. “Maar dat kan je niet vergelijken. Paris Hilton past in het muzikale plaatje. Zij heeft al samengewerkt met Dimitri Vegas en Like Mike en MATTN, in dat kader staat ze hier op het podium van Dimitri en Mike.”

Met De Romeo’s staan nog enkele bekendheden op het podium. “Maar ook hier: die treden op in de Moose Bar omdat heel dat podium draait rond ambiance. Ook daar past het binnen het verhaal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer