Violiste Sylvia kan de eerste Belg worden die de Koningin Elisabethwedstrijd wint: “Alsof ze penalties moet nemen in de Champions League”

© BELGA

Maandagavond om 20 uur strijdt de Belgische violiste Sylvia Huang voor de overwinning in de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Nog nooit heeft een Belg deze wedstrijd gewonnen. “Maar met Sylvia maken we een goede kans”, zegt violiste Elsa de Lacerda, van het toonaangevende ensemble Quatuor Alfama.

pom

Elsa de Lacerda geeft dit jaar ook voor RTBF commentaar bij de Koningin Elisabethwedstrijd. Ze zag dus alle kandidaten en kan onze Sylvia Huang perfect plaatsen tegenover de concurrentie: “Sylvia kan winnen. Absoluut. Ze heeft de kwaliteiten. Ze heeft een sterke techniek, een fijne frasering en speelt zeer matuur. En dat alles al zeer lang. Komt daarbij dat de jury met een fris oor moet luisteren naar de finale. Alles wat ze in de voorrondes heeft gehoord, moet ze vergeten. Ze gaan iedereen weer voor het eerst beluisteren. Op die tabula rasa maakt onze Sylvia Huang veel kans. Maar er zijn wel twee dingen die in haar nadeel spelen.”

LEES OOK. Op bezoek bij de enige Belgische kandidate voor de Koningin Elisabethwedstrijd: het meisje van 25 met de viool van 250 jaar

“Vooreerst is er het tijdstip. Sylvia moet maandagavond spelen. Daar heeft ze de traditie tegen. Want in heel de geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd was er nog maar één maandagavond-speler die uiteindelijk won. Dat was de Rus Vadim Repin, de winnaar van 1989 – hij was toen pas 17 jaar. Geen enkele andere winnaar speelde zijn finale op maandag.”

LEES OOK. Belgische Sylvia (25) gaat samen met elf andere violisten door naar finale Koningin Elisabethwedstrijd

“Tweede hindernis: haar keuze voor een stuk van Antonín Dvořák. Normaal kiezen finalisten een concerto van Tsjaikovski, Brahms of Sibelius. Dat zijn typische wedstrijd-componisten. In hun stukken kunnen de violisten tonen hoe goed ze wel zijn. Bij Dvořák is dat minder evident. Afwachten dus hoe dat uitpakt. Misschien speelt de verrassende keuze wel in Sylvia’s voordeel.”

Champions League

Elsa de Lacerda is er vrij zeker van dat Sylvia Huang straks niet zal sterven van de zenuwen. “Sylvia is wel wat gewend. Ze is violiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest van Amsterdam. Dat is een van de vijf beste orkesten ter wereld. Om het in voetbaltermen te zeggen: Sylvia Huang speelt constant op Champions League-niveau.”

Elsa de Lacerda houdt de voetbalvergelijking nog even aan om duidelijk te maken hoe zwaar de Koninging Elisabethwedstrijd is. “In dat orkest is Sylvia een teamspeler. Er zit een heel orkest rond haar. Maar in de Koningin Elisabethwedstrijd staat ze alleen op de bühne. Het is alsof ze op de finale van de Champions League een penalty moet nemen. Zelfs stervoetballers zijn dan bang.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer