Direct naar artikelinhoud
Tennis

Clijsters: "Goffin heeft grandslamtitel in zich"

David Goffin en Elise Mertens.Beeld Getty Images

Na een training aan de zijde van John McEnroe, tv-commentaar voor Eurosport en een verplichting voor de Tennisfederatie vond Kim Clijsters in haar hectische schema nog een gaatje voor een interview, en een frisse kijk op Roland Garros.

De eerste wedstrijd die je hier gezien hebt in Parijs was Elise Mertens tegen Simona Halep maandag. Wat is jouw analyse?

Kim Clijsters: "Halep was op alle vlakken te sterk. In het begin was Elise agressief, maar daarna viel dat weg, ook door de druk van de Roemeense. Halep serveerde bovendien bijzonder goed. Terwijl er bij Elise wat twijfel in haar arm zat. Maar goed, vanop de tribune is dat makkelijk gezegd natuurlijk."

Een les voor Mertens?

"Inderdaad. Als ze meer in dit soort situaties gaat komen, gaat ze daar beter mee omgaan. Je kunt niet verwachten dat het onmiddellijk opnieuw gaat lukken zoals in Australië (halve finale, FDW). Elise is wel iemand die dat allemaal meeneemt."

Haar progressie en opmars zijn opzienbarend. Waar gaat dit eindigen? Top tien?

"Als ik naar de laatste twee jaar kijk, is ze toch veranderd van iemand die vrij defensief speelde naar iemand die in de baan tennist. Dat is heel mooi om te zien, maar dat zal ze wel blijven moeten doen om die extra stap te zetten. Ze werkt wel hard en is gedisciplineerd. Niet alleen op de toernooien, maar ook in Bree, dat is heel belangrijk. Je focus bewaren terwijl er van alles rondom jou gebeurt. Daar moet ze leren mee omgaan."

'Je kunt van David niet verwachten dat hij hier gaat beginnen roepen en tieren als een John McEnroe'
Kim Clijsters

Iemand die daar deze week een beetje last van gehad heeft, is David Goffin. Mentaal moe door de veeleisendheid van een grandslamtoernooi (dicht bij huis).

"Niet vergeten dat hij de afgelopen maanden nogal wat heeft meegemaakt. Een jaar geleden nog die stomme blessure hier met dat regenzeil en dan begin dit seizoen die bal in zijn oog (Rotterdam, FDW), dat zijn allemaal zaken die je uit het ritme kunnen gooien en je vertrouwen wegnemen. Roland Garros is voor hem dan nog waarschijnlijk het belangrijkste grandslamtoernooi van de vier."

Denk je dat Goffin ooit een grandslamtoernooi kan winnen?

"Dat is een moeilijke. Ik denk wel dat hij het in zich heeft. Maar om een grandslamtitel te winnen, moeten alle puzzelstukjes, een beetje geluk en een goede vorm, in elkaar passen. En je moet erin geloven. Ik heb dat bij mezelf ook ondervonden. In 2001 tegen Capriati hier was ik nog een beetje te jong in mijn hoofd, maar in mijn finales daarna tegen Justine (Roland Garros 2003, US Open 2003, Australian Open 2004, FDW) weet ik niet of ik wel overtuigd was dat ik die titel kon pakken."

'Elise veranderde van iemand die vrij defensief speelde naar iemand die in de baan tennist. Dat is heel mooi om te zien' CLIJSTERS OVER MERTENSBeeld BELGA

Kan Goffin ondertussen werken aan zijn mentaliteit? Hij kroop tegen Cecchinato in zijn schulp en kwam er nooit meer uit.

"Dat heeft met karakter te maken. Je kunt van David niet verwachten dat hij hier gaat beginnen roepen en tieren als een John McEnroe, maar je kunt soms wel eens proberen wat stress naar buiten te laten komen door bijvoorbeeld een racket kapot te slaan. Dat kan soms wel eens goed doen."

Iemand die geen probleem heeft met haar mentaliteit is Serena Williams. Haar lichaam is wel een werkpunt.

"Het is nog geen jaar geleden dat ze mama is geworden. Dit is niet te vergelijken met terugkomen van een blessure. Je lichaam verandert echt. Ik heb bijvoorbeeld veel last gehad van mijn rug toen ik Jada heb gekregen, terwijl Serena nog tien jaar ouder is. Het valt te bezien of ze kan terugkomen. Op die leeftijd? Je moet er alleszins extra tijd in steken. Je krijgt nieuwe blessures omdat je waarschijnlijk nog niet zo fit staat of zolang niet gespeeld hebt. En mentaal is het ook een hele opgave."