© mph

Omgevallen boom na korte storm zorgt voor enorme schade: “Wij kunnen hier niet blijven”

Op Oevelenberg in Lille is maandag met man en macht gewerkt om een omgewaaide boom op te ruimen. De reus vernielde zondagavond drie auto’s en beschadigde een woning. De ravage is groot, maar gelukkig raakte er niemand gewond. De woning is voorlopig wel onbewoonbaar.

Marc Peeters

Het stormweer was kort, maar krachtig. “Het was eigenlijk heel stil buiten en de deuren stonden open om voor verfrissing te zorgen hierbinnen”, vertelt Laura Paulussen, bewoonster van het getroffen huis. “Plots vlogen de deuren met een klap dicht door de wind. En dan kwam die grote boom naar beneden. Hij viel op drie auto’s en ten slotte op onze huurwoning. Het dak is zwaar beschadigd. We kunnen hier niet blijven. Onze auto, een Nissan, ligt trouwens onder de boom en is volledig vernield. De dure mountainbike in de koffer van de auto is ook stuk.”

De omgewaaide Canadaboom is wellicht al enkele eeuwen oud. Hij stond naast de weg vlak bij de gracht. Aan de grond heeft de stam een omtrek van ruim drie meter. “Het is vreemd, maar enkele weken geleden had ik me nog afgevraagd wat de gevolgen zouden zijn, moest er met die boom iets gebeuren. Omwaaien bijvoorbeeld. Dan zouden we veel kwijt zijn dacht ik en dat blijkt nu dus ook”, zegt Andy De Rooy, de vriend van Laura Paulussen. “Ik ben glazenwasser en mijn ladders zitten onder de boom. Dat materiaal is vermoedelijk niet meer bruikbaar.”

© mph

700 kilometer

Ook de Citroën van de buren is vernield. “De wagen was net vol geladen” vertelt Frans Daelemans. “Er zit ook nog een Hyundai onder de boom met nog maar 700 kilometer op de teller. Door het gebladerte kan je die wagen zelfs niet meer zien. We hopen dat de stam naast de auto is gevallen en dat het misschien nog meevalt.“

De brandweer Turnhout kwam zondagavond ter plaatse, maar besloot de opruimingswerken uit te stellen tot gisterochtend om dan met groot materiaal ter plaatse te komen. Het opruimen moet met de nodige omzichtigheid gebeuren omdat je nooit weet hoe zo’n boom zich gedraagt als je takken begint weg te zagen.

© Marc Peeters

Opvang

De kruin van de boom die op en over de woning lag, werd eerst aangepakt. Hierdoor werd de schade aan het dak duidelijk. De woning blijkt onbewoonbaar, aan de civiele bescherming is nog gevraag om dak dicht te leggen. “De bewoners kunnen wellicht niet meteen terugkeren”, weet OCMW-voorzitter Wim Peeters. “We nemen contact met hen op en bieden alternatieven binnen de gemeente. Als het nodig is, kunnen we ook voor begeleiding zorgen.”