Het 16e-eeuwse Brouwershuis wordt een educatief centrum rond het brouwen van bier.
Foto: stad Antwerpen

Historisch Brouwershuis in Antwerpen na 30 jaar weer open voor publiek

Het Brouwershuis in Antwerpen gaat na meer dan 30 jaar weer open voor het grote publiek. Het 16e-eeuwse gebouw wordt een educatief centrum waar je alles te weten komt over hoe bier wordt gebrouwen en de geschiedenis ervan. De restauratie zal enkele jaren in beslag nemen, de heropening is ten vroegste gepland in 2027.Ā 

Het Brouwershuis bevindt zich in het noorden van Antwerpen, tussen de Adriaan Brouwerstraat en de Brouwersvliet. In 1933 werd het Brouwershuis voor het eerst opengesteld als museum. Sinds 1990 was het gesloten voor het publiek in afwachting van een noodzakelijke restauratie.ā€ÆĀ 

Het Brouwershuis werd in de 16e eeuw door ondernemer en stadsontwikkelaar Gilbert Van Schoonbeke opgericht als waterverdelingscentrum voor omliggende brouwerijen, en werd later ook de zetel van de brouwersgilde van de stad.Ā 

Waterverdelingscentrum

ā€œHet Brouwershuis maakt deel uit van de indrukwekkende nalatenschap van Gilbert van Schoonbeke", zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Deze 16e-eeuwse durfondernemer en stadsontwikkelaar heeft een grote stempel gedrukt op het uitzicht van onze historische binnenstad, met onder meer de Stadswaag en de Graanmarkt als kleppers."

"Hij had een briljant idee om met een waterleiding avant la lettre naar een Waterhuis, zoals het Brouwershuis toen heette, alle brouwerijen te concentreren aan de Brouwersvliet, die hij ook zelf heeft gebouwd. En het water dat van daar onder de grond kwam, te verspreiden onder de verschillende brouwerijen, zodat die toegang hadden tot wat in die tijd zuiver water was", zegt De Wever.

"Er stond een rosmolen die door een paard werd aangedreven om het water op te stuwen en het zo naar de brouwerijen te brengen. Dat systeem heeft eeuwenlang gefunctioneerd, helaas is het in verval geraakt. Sinds 1990 is het Brouwershuis dicht omdat er stabiliteitsproblemen waren."

Er kan geƫxperimenteerd worden met bierbrouwen en het wordt ook een ontmoetingsplek

Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen

De jonge Antwerpenaar kent het gebouw niet meer. "Ik ben vandaag dus zo gelukkig als een kind om aan te kondigen dat het volledig gerestaureerd wordt. Er is bovendien ook een exploitant gevonden, de Antwerpse mouterij Boortmalt, die aan alle brouwers ter wereld levert."

Het wordt een brouwerscentrum, waar zowel de geschiedenis van de Antwerpse brouwcultuur als het proces van brouwen en mouten aan bod zal komen."Er kan ook geƫxperimenteerd worden met bierbrouwen, en het wordt ook een ontmoetings- en netwerkplek."

Nu worden een aannemer en architect aangesteld. In 2027 zou alles klaar moeten zijn en dan gaat het Brouwershuis open voor het publiek.

"Je zal er kunnen zien hoe het water in de kelder binnenkwam, hoe de paarden de molen aandreven en waar de brouwersgilden eeuwenlang hebben vergaderd in hun brouwerskamer in een prachtige 16-de eeuwse omgeving", zegt De Wever trots.

Meest gelezen