© kma

Nu toch vervroegde onteigening mogelijk huizen Lammerenberg

Er is nu toch een vervroegde onteigening mogelijk van de huizen op de Liersebaan (N14) in Massenhoven. Vijf bewoners gaven aan dat ze niet meer willen wachten tot de geplande heraanleg in 2021. De budgetten werden gevonden.

Kristin Matthyssen

De lokale N-VA-afdeling lekte in 2016 tijdens een informatievergadering de plannen voor de onteigening van een tiental huizen langs de gewestweg N14 aan de Lammerenberg in Massenhoven, tot grote onvrede van de lokale CD&V-afdeling. Die vond dat veel te vroegtijdig en voorbarig.

Zowel N-VA als CD&V zeggen nu dat het dankzij hun inspanningen is dat de bewoners die dat zelf wensen, vervroegd hun onteigeningsvergoeding kunnen trekken en elders aan een nieuwe toekomst kunnen bouwen.

“Wij hebben veel lobbywerk gedaan en het kabinet van minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) heeft de budgetten vroegtijdig vrijgemaakt”, zegt lokaal N-VA-voorzitter Pieter Helsen. “Als er een beslissing rond onteigening genomen is, moet zoiets gecommuniceerd worden met de eigenaars van de panden. Ze hebben het recht om te weten wat hen boven het hoofd hangt.”

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) is het daar niet mee eens. “Dit voorbarig vrijgeven heeft voor veel onnodige onrust gezorgd. Die mensen hadden daar nog jaren kunnen blijven wonen. De kans dat de heraanleg al in 2021 start, lijkt me klein. Door wat er gebeurd is, zagen wij ons wel verplicht om via de gouverneur en een onafhankelijk bemiddelaar mee aan een oplossing te werken.”

Alle betrokkenen kregen de bemiddelaar over de vloer. Wie aangaf om vervroegd onteigend te willen worden, en dat waren vijf gezinnen, kreeg bezoek van een schatter van de Vlaamse overheid. Bij aanvaarding van het voorstel krijgen zij het bedrag nu gestort om een nieuwe woning te kunnen kopen.

Het gezin van Eva Smet kocht een huis in Viersel. “Normaal wordt de onteigeningsvergoeding binnen drie maanden gestort. We zullen nog moeten bijleggen en veel verbouwen, maar zijn opgelucht. Het brengt opnieuw rust in ons leven en we maken geen onnodige kosten in een huis dat sowieso afgebroken zal worden.”

Eva Smet gaat door de gebeurtenissen van de voorbije twee jaar zelf op de lijst van N-VA staan in oktober.

Er zijn ook bewoners die blijven vinden dat de Liersebaan ook perfect heraangelegd kan worden zonder onteigening, omdat er voldoende ruimte is. Hilda De Laet wil nog altijd liefst van al blijven. “Dit is niet alleen een huis, maar ook een thuis. Jongere mensen kunnen nog bijlenen, maar hoe gaan wij op onze leeftijd met het bedrag dat wij voor ons huis krijgen een evenwaardig huis elders kunnen kopen? Denk alleen al aan die notariskosten die erbij zullen komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER