Turkije trekt de NAVO in de spanningen van het Midden-Oosten en dat vraagt om een nieuwe visie

Opinie
Wat verwacht de Turkse president Erdoğan van de NAVO en kan Mark Rutte dat, als hij secretaris-generaal wordt, waarmaken? Gerrit Steunenbrik, kenner van de verhouding tussen Turkije en Europa, legt het uit.
Gerrit Steunebrink • oud-docent godsdienst- en cultuurfilosofie Radboud Universiteit, publicist over Turkije en islam
donderdag 2 mei 2024 om 16:26
Afbeelding
beeld

Maandag maakte Turkije bekend Mark Ruttes kandidatuur als secretaris-generaal van de NAVO te zullen steunen. De Turkse president Erdoğan wil een sterke gezamenlijke bestrijding van het terrorisme en tevens de gelijkwaardigheid Turkije met de landen van de EU.  

De bestrijding van het terrorisme is vooral gericht op het geweld van de PKK, de Koerdische bevrijdingsbeweging. Zowel Europa als de Verenigde Staten zien de PKK als een terroristische organisatie, dus daar zou geen moeilijkheid moeten zijn. Toch zijn er moeilijkheden. 

Die komen voort uit het grensoverschrijdend karakter van de Koerdenproblematiek. Turkije wordt door de PKK aangevallen vanuit het Koerdische Noord-Irak. In Syrië is een broederorganisatie van de PKK, de PYG, actief. ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een constitutioneel hof dat toetst aan de Grondwet wordt óók een bron van wetgeving, gemaakt door personen die niet periodiek ter verantwoording kunnen worden geroepen. Foto: demonstranten bij het Hooggerechtshof in de VS.

Constitutioneel hof kan ook een bemoeial worden en burgers nog meer tegen elkaar opzetten

De nieuwe coalitie wil dat er een constitutioneel hof komt dat wetten aan de Grondwet kan toetsen. Maar pas op: zo’n hof kan ook ingrijpen in gevoelige dossiers en het land instabieler maken.

De arts legde aan het kind precies uit waar het infuus voor nodig was en bij het prikken zei ze ‘dit kan wel even gevoelig zijn’ zonder het woord ‘pijn’ uit te spreken.

De kracht van taal: er gebeurt iets als de dokter zegt dat het geen pijn doet

Met taal kun je de geest en de gevoelens sturen. Dat gebeurt in de opvoeding, in de winkel, maar ook in het ziekenhuis, schrijft chirurg Pieter Poortman.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Onze journalistiek is geen brandstof voor het standpunt dat u toch al had ingenomen

Er kwamen op één dag twee opzeggingen binnen. Allebei hadden ze met onze berichtgeving over Israël en Gaza te maken, maar ze waren volstrekt tegenovergesteld aan elkaar.

Er is een herleving van oude kerkelijke gebruiken. Het kerkelijk jaar staat veel meer in de belangstelling, inclusief askruisjes en vasten.

Zowel de evangelische als de gereformeerde liturgische tradities lijden aan eenzijdigheid

Zowel in de evangelische als de traditioneel gereformeerde liturgie mist iets, analyseert evangelicalisme-kenner Anna Looije. De oplossing dient zich al aan: oude rituelen herleven.

Niet meer wat de Bijbel duidelijk zegt, geeft de doorslag, maar wat wij vinden dat die zou moeten zeggen, stelt Dick Westerkamp.

Binnenkort is duidelijk of de NGK werkelijk vasthouden aan het gezag van de Bijbel

Het gezag van de Bijbel staat wel degelijk onder druk in de Nederlands Gereformeerde Kerken, stelt de predikant Dick Westerkamp. De lakmoesproef vindt binnenkort plaats.

Leden van een net opgericht meisjeskoor voor 11- tot 17-jarigen van de St Margaret's Church in Londen, september 2023.

Kerken in Nederland, sla de handen ineen en laat klassieke en moderne kerkmuziek floreren

Er is een hunkering naar de verstilling van een heilige ruimte en kerkmuziek als balsem voor de ziel, schrijft Hanna Rijken. Ze hoopt dat kerken de noodzaak van koorscholen weer gaan inzien, ook uit missionair oogpunt.